Pääministeri Marin Ylellä: Oikea ratkaisu, että Suomessa Nato-prosessi tehdään valmiiksi tällä vaalikaudella – "Huokaisen helpotuksesta vasta, kun tämä prosessi on valmis"

Marin haastattelutunti Yle lehtikuva 1202
Handout
Julkaistu 12.02.2023 15:40(Päivitetty 12.02.2023 16:42)

MTV UUTISET–STT

Useat puolueet ovat sanoneet kannattavansa Nato-lainsäädännön hyväksymistä niin sanotusti pöytälaatikkoon.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mielestä on puolueilta oikea ratkaisu, että lakiesitys Suomen liittymisestä Natoon pyritään käsittelemään eduskunnassa jo tällä vaalikaudella. Marin kommentoi asiaa pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kertoi perjantaina, että valiokunnassa on yhteinen näkemys siitä, miten Nato-lainsäädännön aikataulun kanssa toimitaan.

Useat puolueet ovat sanoneet kannattavansa sitä, että Suomen kansallinen Nato-lainsäädäntö tehdään valmiiksi tällä vaalikaudella niin sanotusti pöytälaatikkoon.

– Sitten kun ratifioinnit kaikissa maissa on tehty, ei mene kuin joitakin tunteja, kun me liitymme Naton jäseneksi. On hyvä, että (Suomessa) tämä prosessi tehdään etukäteisesti, Marin sanoi Ylellä.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä sotilasliitossa. Marinin mukaan on Turkin ja Unkarin käsissä, millä tavalla ne ratifioivat jäsenyydet.

– Olemme kertoneet hyvin suoraan, että meidän tahtomme on, että nämä käsiteltäisiin samanaikaisesti ja Suomi ja Ruotsi liittyisivät samanaikaisesti Naton jäseniksi.

Marin totesi maiden jakavan saman turvallisuusympäristön. Hänen mukaansa olisi Naton puolustussuunnittelun kannalta ongelmallista, jos Suomi liittyisi jäseneksi ja Ruotsi jäisi ikään kuin Naton eteiseen.

Presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ovat hiljattain kertoneet uskovansa, että Suomi ja Ruotsi olisivat Naton jäseniä heinäkuussa Vilnassa järjestettävään sotilasliiton huippukokoukseen mennessä.

Marin ei ottanut Ylellä kantaa kysymykseen siitä, mihin tällainen toiveikkuus Nato-aikataulusta perustuu. Hänen mielestään voi huokaista helpotuksesta vasta sitten, kun puuttuvat ratifioinnit on tehty ja molemmat maat ovat Naton jäseniä.

–  Itse huokaisen helpotuksesta vasta siinä vaiheessa, kun tämä prosessi on valmis, Marin sanoi.

Lue myös: Pääministeri Marin kommentoi Lintilän Whatsapp-kohua: ”Olen itsekin lähettänyt useita hyvinkin hauskoja meemejä”

Tuoreimmat aiheesta

Sanna Marin