Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen muutti kantansa Nato-lain käsittelyyn Turkin toiminnan vuoksi.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta sai tänään valmiiksi Nato-mietintönsä, jonka mukaan Suomen Nato-laki voidaan nuijia valmiiksi jo tällä vaalikaudella.
MTV:n Uutisextrassa vieraillut eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) pitää tärkeänä, että laki saadaan maaliin jo nykyisen eduskunnan kaudella.
– Turkin toiminta on johtanut siihen, että meidän kannattaa pelata varman päälle ja ottaa se, mikä otettavissa on. Meillä ei ole mitään intressiä siihen, että keinotekoisesti irtautuisimme Ruotsin aikataulusta, mutta tehdään nyt Suomessa se, mikä on tehtävissä on samanaikaisen liittymisen puolesta.
Vielä joulukuussa Vanhasen näkemys oli, että eduskunta viimeistelisi lain vasta, kun kaikki Naton jäsenmaat ovat ratifioineet Suomen jäsenyyden. Perusteluna oli tuolloin se, ettei eduskunta tee lakeja pöytälaatikkoon odottamaan
Turkin viivyttely sai kuitenkin Vanhasen muuttamaan kantaansa.
– Joulukuussa otin kantaa, kun huomasin, että Suomessa hallitus antaa ratifiointiesityksen ja tiesin, ettei Ruotsissa niin tule näin käymään. Pelkäsin silloin, että annamme mahdollisuuden (ratifiointien) eriyttämiseen ja pyrin hillitsemään sitä. Nyt viimeisimät uutiset kertovat, myös Ruotsin puolella ratifiointi tehdään ennalta ja etukäteen.
"On mahdollista, että ratifioinnit eriytyvät"
Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu sanoi eilen, että Turkki voi ratifioida Suomen ja Ruotsin jäsenyydet erikseen.
Vanhanen pitää mahdollisena, että Suomen ja Ruotsin Nato-ratfioinnit eriytyvät toisistaan.
– Se on mahdollista. Mutta tulemme viime hetkeen saakka tekemään töitä sen puolesta, että voisimme liittyä niin yhtäaikaisesti kuin mahdollista. Se on meidän puolustuksen järjestämisemme kannalta hyvin tärkeä kysymys.
Eduskuntapuolueet pääsivät viime viikolla yhteisymmärrykseen siitä, että Nato-laki voidaan nuijia valmiiksi jo tällä vaalikaudella, vaikka Turkki ja Unkari eivät vielä ole ratfioineet Suomea.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmaisi aiemmin huolensa siitä, viivästyykö Nato-prosessin käsittely, jos huhtikuun eduskuntavaalien jälkeiset hallitusneuvottelut pitkittyvät tai vaikeutuvat.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan väläytteli mahdollisuutta muodostaa Suomeen tarvittaessa tilapäinen yhden puolueen vähemmistöhallitus viemään Nato-prosessia eteenpäin.
Vanhanen luottaa siihen, että vaalikamppailuista huolimatta puolueet pystyvät viemään Nato-prosessia eteenpäin yhteisymmärryksessä.
– Puolueet kyllä löytävät toisensa, ja perimmäinen turva eduskunnasta löytyy. Jos tulisi todella paha kriisi, niin olisiko se yhden puolueen hallitus vai kaikkien puolueiden hallitus? Saattaa olla, että kallistuisin jälkimmäisen puolelle.