Suomi hakee Nato-jäsenyyttä: "Tämä on historiallinen päivä"

43:03imgSuomi hakee Nato-jäsenyyttä: Katso koko Niinistön ja Marinin tiedotustilaisuus
Julkaistu 15.05.2022 05:36(Päivitetty 15.05.2022 13:42)
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Suomi hakee Nato-jäsenyyttä.

– Tänään tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat yhdessä linjanneet, että Suomi eduskuntaa kuultuaan hakee Nato-jäsenyyttä, kertoi presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa.

Päätöksen teki tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous eli niin sanottu tp-utva.

– Tämä on historiallinen päivä. Uusi aikakausi aukeaa, Niinistö kuvaili.

Lue myös: Turkin lausunnot Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä yllättivät Niinistön: "Olen hieman hämmentynyt"

Päätöksestä kertoivat Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kello 13 alkaneessa tiedotustilaisuudessa. Tilaisuudessa puhuivat myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Eduskunta käsittelee vielä päätöstä

Seuraavaksi hallitus antaa eduskunnalle uuden selonteon, joka esittää sotilasliiton jäseneksi hakemista. Selonteon käsittely eduskunnassa alkaa maanantaina aamupäivällä.

– Mikäli eduskunta yhtyy kantaan, voimme esittää tasavallan presidentille hakemuksen jättämistä, Marin kertoi.

Eduskunta voi nopeimmillaan käsitellä asian jo maanantaina, mutta on mahdollista, että siihen menee vähän kauemmin aikaa. Aikatauluun vaikuttaa se, miten paljon kansanedustajat haluavat käyttää puheenvuoroja suuressa salissa.

– Päätös on historiallinen ja jo siitä johtuen mahdollisimman laajasti demokratia sitä käsittelee. Lopullinen päätös tehdään eduskunnassa ratifiointikierroksen jälkeen. Siksi on tärkeää, että jokainen päätöksentekijä tietää mahdollisimman tarkoin koko päätöksen sisällön: sen tuottamat oikeudet, velvollisuudet, ja mahdolliset hankaluudet, Niinistö sanoi.

Eduskunnan käsittelyn jälkeen Suomi pyytää kutsua liittyä Naton jäseneksi. Naton päämajassa Brysselissä asian odotetaan etenevän nopeasti, mutta puolustusliiton 30 jäsenmaan pitää myös ratifioida liittymispöytäkirja. Jälkimmäisen vaiheen odotetaan vievän 4–12 kuukautta.

Eduskunnan varsinainen päätöksenteko Suomen liittymisestä Natoon tapahtuu vasta tämän jälkeen.

Puhelu Putin kanssa oli rauhallinen

Niinistöltä kysyttiin hänen eilisestä puhelustaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistön mukaan puhelun tunnelma oli rauhallinen.

– Ensinnäkin, miksi soitin? Minä tai Suomi ei ole mikään livahtelija, joka häipyy hiljaa nurkan taakse. On parempi sanoa suoraan.

– Puhelun kokonaissävy oli ehkä yllättävänkin rauhallinen ja oikeastaan toteava. Minä totesin, että olemme menossa tai ainakin jo päättäneet (Natoon hakemisesta), ja vastaus oli toteava. Putin totesi, että hänestä se oli virhe, ei teitä mikään uhannut. 

Niinistön mukaan hän jäi puhelun jälkeen siihen käsitykseen, että Venäjä ei kohdistaisi Suomeen sotilaallisia operaatioita vastalauseena Natoon liittymisestä.

– Olen aiemmin kantanut huolta, että millaisia ne sotilastekniset vasta-askeleet olisivat. Pikku hiljaa olen alkanut olla sitä mieltä, että varsinaisia sotilaallisia operaatioita emme tulisi kohtaamaan ja tuon puhelun jälkeen olen entistä enemmän sitä mieltä.

Niinistön mukaan Putinin eilinen reaktio oli jopa rauhallisempi kuin Venäjän aiemmat ulostulot siitä, miten se reagoisi Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Näitä reaktioita kuultu 2016 vuodesta julkisestikin. Ne reaktiot, joita eilen kuulin, olivat kyllä lievempiä kuin tähän asti.

Lue myös: Niinistö puhui Putinin kanssa Nato-hakemuksesta: "Keskustelu oli suora"

9:44imgKatso myös MTV:n Uutisextra: Pääministeri Sanna Marinin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset on lähetettävä samanaikaisesti. Hän myöntää, että maat ovat ”koordinoineet” aikataulukysymyksiä jo etukäteen hyvin tarkasti.

Tuoreimmat aiheesta

Nato