Pääseekö nastarenkailla jurnuttava autoilija kuin koira veräjästä käyttämällä klassista selitystä? Poliisi vastaa

8:39img
Helsingin nastarengaskielto on herättänyt ihmetystä asiantuntijoissa. Kaupunki vastasi kritiikkiin MTV Uutiset Livessä.
Julkaistu 13.04.2023 11:53

Ville Järveläinen

Valkoinen maa on pääkaupunkiseudulla kirjaimellisesti menneen talven lumia. Siitäkin huolimatta moni ajaa Helsingissäkin edelleen nastarenkailla. Poliisi suosittelee nastarengaskuskien ryhtyvän renkaanvaihtopuuhiin, mikäli ei oikeasti ole lähdössä kohti pohjoista.

Lain mukaan henkilöautoissa nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Kalenterin kääntyminen huhtikuulle ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että nastarenkailla ajamisesta määrättäisiin liikennevirhemaksu, vaikka asfaltti olisikin paljaana.

Helsingin poliisin liikennevalvontaa johtava ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo MTV Uutisille, ettei poliisilla ole mitään tiettyä rajaa, minkä jälkeen nastarenkailla ajamisesta ryhdytään sakottamaan.

Lue myös: Laki kohtelee nasta- ja kitkakuskeja eri tavoin – milloin poliisi alkaa sakottaa talvirenkailla ajamisesta?

Ensimmäiset liikennevirhemaksut yleensä toukokuussa

Tyypillisesti ensimmäiset maksulliset seuraamukset on Helsingissä määrätty toukokuun puolella, mutta laki sallii sanktiot jo aiemmin, mikäli poliisi sen katsoo tarpeelliseksi.

Viime vuonna ensimmäinen 100 euron maksuseuraamus langetettiin 17. toukokuuta, mutta liikennevirhemaksun voi saada jo vaikka tänään.

– Siinä voi jokainen partio käyttää omaa harkintaansa, Pasterstein sanoo.

Esimerkiksi pohjoisen teille huhtikuun aikana suuntaavan autoilijan voi olla hyväkin pitää vielä talvirenkaat – vaikka ne nastallisetkin – autonsa alla. Mutta onko klassinen "pohjoiseen lähteminen" varma selitys, jolla nastarengaskuski voi päästä Helsingissäkin kuin koira veräjästä, vaikka se ei totta olisikaan?

– Siinä keskustellaan. Partio tekee sitten sen pohjalta ratkaisun, ylikomisario toteaa ja muistuttaa, että omasta mielestään vääryyttä kokenut autoilija voi hakea liikennevirhemaksuun oikaisua. 

Helppo huomata

Nastarenkailla jurnuttavien autojen bongaaminen liikenteestä on poliisille helppoa.

– Ne kyllä kuulee hyvin, Pasterstein sanoo viitaten nastojen aiheuttamaan ropinaan.

Vuonna 2022 Helsingissä määrättiin 120 liikennevirhemaksua nastarenkailla ajamisesta nastarengaskauden ulkopuolella.

Lue myös: Poliisin nastarengasratsia Helsingissä "meni vähän plörinäksi" – rikkureita oli niin valtavasti, ettei kenellekään voitu antaa liikennevirhemaksua

Tuoreimmat aiheesta

Renkaat