Pääsisitkö ulos, jos auto päätyy katolleen? MTV Uutiset testasi vaativan tilanteen

6:08img
Katso video: Näin vaikea oli päästä pois katolleen päätyneestä autosta!
Julkaistu 11.01.2025 06:15

Satu Koistinen

satu.koistinen@mtv.fi

Olosuhteet vaikuttavat merkittävästi siihen, voiko onnettomuudessa olleesta autosta päästä omin avuin ulos. 

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2024 tieliikenneonnettomuuksissa, joissa onnettomuustyyppinä oli tieltä suistuminen, menehtyi 54 henkilöä. Loukkaantuneita kyseisissä onnettomuuksissa oli 819. 

Yhteensä tieliikenneonnettomuuksissa menehtyi vuoden 2024 aikana 159 ihmistä. 

Tyypillisiä piirteitä vakaville liikenneonnettomuuksille ovat ylinopeus, turvavöiden kiinnittämättä jättäminen ja alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen. Henkilö- ja pakettiautoissa menehtyneistä 41 prosenttia ei käyttänyt turvavyötä.

MTV Uutiset vieraili ajovalmennusta järjestävän UAR Finland Oy:n koulutustilassa, jossa autoilijoita opastetaan toimimaan esimerkiksi liukkaalla kelillä ja onnettomuuksissa. 

Yleisin onnettomuustyyppi tieltä suistuminen

Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella, joka kolmas tien päällä kuollut menehtyi tieltä suistumiseen liittyvässä onnettomuudessa.

Tieltä suistuminen on tieliikenteen yleisin onnettomuustyyppi, vahvistaa myös Onnettomuustietoinstituutin (OTI) vuosiraportti.

Suistumisonnettomuuksissa olleista kuljettajista hieman useampi kuin joka neljäs (28 %) oli alle 25-vuotias.

Ennakointi on tärkeä osa onnettomuuksien ehkäisemistä ja voi pelastaa ihmishenkiä. Ennakointiin kuuluvat esimerkiksi riskintunnistamistaidot, ajo-olosuhteiden huomiointi sekä omien ajotaitojen ja toimintaohjeiden päivittäminen. 

0901 tieltä suistuminen, graffa
Noin joka kolmas tieliikenneonnettomuustyyppi on tieltä suistuminen. Lähde: Tilastokeskus

UAR Finland Oy keskuksen toimitusjohtaja Petri Norman neuvoi MTV Uutisten toimittajaa tilanteessa, jossa auto päätyy ympäriajon seurauksena katolleen. Artikkelin alussa olevalta videolta näet ohjeet käytännössä.

Toimi näin, jos auto päätyy katolleen: 

  1. Tärkeintä on ensin suojata pää ja niska. 

    Käsi tulee asettaa kattoa vasten, joko kämmen tai kyynärpää edellä – siten, että kätesi on pääsi ja katon välissä, ettet putoa niskoillesi kattoa vasten. Tämä tulee ottaa huomioon jo ajoasentoa säätäessä. Päälaen ja auton katon välissä tulisi olla ainakin käden mittainen väli. 

  2. Paikanna turvavyön lukko. 

    Onnettomuustilanteessa tuttukin asiaa, kuten turvavyön lukon sijainti, voi tuottaa haasteita. Helpoiten löydät lukon liu’uttamalla kättäsi turvavyötä pitkin rinnan kohdalta lantion sivulle.

  3. Ponnista jaloilla voimakkaasti samalla, kun avaat turvavyön lukkoa. 

    Sinun tulee keventää ruumiisi painoa, joka kohdistuu turvavyön lukolle. Se onnistuu parhaiten ponnistamalla jaloilla penkin selkänojan suuntaan. Jalat voi laittaa keskikonsoliin tai kiintopiste voi löytyä jalkatilasta.
    MTV Uutiset testasi tilannetta hallituissa olosuhteissa, jossa vieressä oli kouluttaja ja auton ikkunat olivat valmiiksi auki. 

Olosuhteilla suuri merkitys

MTV Uutiset testasi tilannetta hallituissa olosuhteissa, jossa vieressä oli kouluttaja ja auton ikkunat olivat valmiiksi avoinna. 

Toimittaja koki, että katollaan olevasta autosta ulos pääseminen oli haastavaa hallituista olosuhteista huolimatta. 

– Se vaati fyysistä voimaa ja terävää ongelmanratkaisukykyä. 

Olosuhteet vaikuttavat merkittävästi siihen, voiko onnettomuudessa olleesta autosta päästä omin avuin ulos. Todellisessa onnettomuustilanteessa on mahdollista, etteivät autossa olijat ole toimintakykyisiä loukkaantumisen vuoksi. Isoksi haasteeksi voi muodostua myös auton ikkunan rikkominen. 

Autoihin on saatavilla turvavarusteita, kuten turvavyöleikkuri ja ikkunavasara, jotka voivat olla hyödyllisiä onnettomuustilanteessa.

Lue lisää: Nämä turvavarusteet voivat pelastaa henkesi, jos auto suistuu hyiseen veteen

Tuoreimmat aiheesta

Autot