Päästäänkö tänä kesänä laitteisiin? Huvipuistot odottaneet tarkempia tietoja rajoituksista jo lähes kaksi viikkoa

Moni huvipuisto tarvitsee noin kaksi viikkoa aikaa siihen, että puistot saadaan auki. Päätöksiä ei ole vieläkään syntynyt. 

Hallitus linjasi 4. toukokuuta uusista koronarajoituksista, ja samassa yhteydessä linjattiin myös huvipuistojen toiminnasta. Huvipuistoille annettiin lupa avata ovensa kesäkuun alussa, mutta rajoituksilla, jotka aluehallintovirasto (avi) antaa.

Huvipuistot ovat odottaneet tarkempia tietoja jo lähes kaksi viikkoa. Aluehallintovirastojen pitäisi antaa kyseisiä yleisötilaisuuksia koskevat määräykset, mutta avit taas odottavat yhä ohjauskirjettä sosiaali- ja terveysministeriöltä, jonka perusteella ne voivat antaa päätöksensä.

Aluehallintovirastoista kerrotaan, että ne tekevät toukokuun aikana päätöksiä kesän yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksista. Stm:stä ei kuitenkaan ole tullut vielä ohjauskirjettä.

Stm:n mukaan ohjauskirjeen aikataulusta ei ole tietoa.

Moni huvipuisto tarvitsee noin kaksi viikkoa aikaa siihen, että puistot saadaan auki. Tähän vaikuttaa etenkin kesätyöntekijöiden kouluttaminen.

Vielä toukokuun alussa kuulosti siltä, että moni huvipuisto oli toiveikas sen suhteen, että ovet voitaisiin saada auki heti kesäkuun alussa. Tätä ajatellen ohjeet olisi kuitenkin jo tarvittu.

Vielä yli viikko?

Matkailu ja ravintola-alan järjestön varajohtaja Veli-Matti Aittoniemi kertoo, että terveyden ja hyvinnoinnin laitos (THL) valmistelee yleisiä ohjeita yleisötilaisuuksista ja turvallisuudesta. Sen jälkeen työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä käy ohjeet läpi, ja kokoaa eri toimialojen ohjeet. Ne lähetetään stm:lle ja aluehallintovirastoille päätöksenteon pohjaksi. Avit tarvitsevat ohjauksen ennen päätöstä, joten ne eivät pysty antamaan linjauksia aikaisemmin.

”Kestää väistämättä vielä yli viikon ajan, ja avit ovat puhuneet toukokuun lopusta”, Aittoniemi sanoo.

Huvipuistoista Linnanmäki ja Särkänniemi kertovat, että ne eivät vielä ilmoita tarkkaa avaamispäivää.

”Pääosa huvipuistoista avaa myöhemmin kuin 1. kesäkuuta. Moni tähtää ilmeisesti kesäkuun ensimmäiseen viikonloppuun. Siihenkin joudutaan menemään riskillä, koska avaamisen valmistelu kestää vähintään pari viikkoa”, sanoo Aittoniemi.

Huvipuistoissa tilanne on turhauttava.

”Toki turhauttaa, että asia kestää, mutta toisaalta se on siinä mielessä positiivista, että uskon että valmistellaan järkeviä linjauksia”, sanoo Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

Seppälän mukaan Euroopan laajuisestikin ohjeita on huvipuistojen osalta alkanut vasta juuri valmistua.

Jäävätkö huvipuistot yhä ilman yritystukia?

Torstaina ilmoitettiin uudesta kustannustuesta yrityksille, jonka piirissä ovat myös yhdistykset ja säätiöt, jotka harjoittavat liiketoimintaa. Huvipuistot kärsivät koronarajoitusten takia suuria tappioita, kun muun muassa toukokuun asiakkaat ja luokkaretket on menetetty.

MaRan Aittoniemi toteaa, että huvipuistot saattavat jäädä kustannustuen ulkopuolelle.

”Yleistä tukea ei saa yritys, jolla on yli 250 työntekijää. Jos lasketaan vakituiset työntekijät ja muutetaan kesätyöntekijät kokoaikaisiksi, niin silloin menee varmaankin tämän rajan yli.”

Isoilla huvipuistoilla on vain vähän vakituista henkilökuntaa, mutta useampia satoja kausityöntekijöitä.

Vihriälän raportissa tuki kohdistettaisiin yrityksille, joilla on alle 250 työntekijää, mikä liittyy pk-yrityksen määritelmään. Sitä, noudattaako kustannustuki tätä raamia, ei ole kuitenkaan vielä virallisesti linjattu.

Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin kertoo, että tukimahdollisuus on selvityksen alla. Myös Särkänniemi selvittelee asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat