Yhdysvallat ja Kiina ovat ratifioineet Pariisin ilmastosopimuksen. Presidentit Barack Obama ja Xi Jinping luovuttivat asiakirjat YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonille Hangzhoussa, jossa johtajat osallistuvat sunnuntaina alkavaan G20-huippukokoukseen.
Askel on merkittävä, sillä Yhdysvallat ja Kiina tuottavat yhteensä noin 40 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä.
– Pariisin sopimus on hetki, jolloin me päätimme pelastaa planeettamme, Obama julisti.
Kiinan ja Yhdysvaltojen ratifiointi merkitsee askelta kohti Pariisin sopimukseen astumista voimaan. Sopimus tulee lainvoimaiseksi kuukauden päästä siitä, kun vähintään 55 valtiota on ratifioinut sen niin, että näiden maiden osuus globaalien kasvihuonekaasujen päästöistä on yli 55 prosenttia.
Kiina tavoittelee päästöjen vähentämistä suhteessa bruttokansantuotteeseen 60-65 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Päästöt on tarkoitus kääntää laskuun vuonna 2030. Yhdysvallat tavoittelee 26-28 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030.
Vuoden loppuun mennessä voimaan?
Sopimuksen on nyt ratifioinut 25 maata, joista suurin osa on pieniä saarivaltioita. EU-maat puuttuvat vielä joukosta.
Pääsihteeri Ban uskoi, että kahden suurvallan ratifiointipäätös panee vauhtia muihin maihin ja että sopimus saadaan voimaan.
– Olen toiveikas, että voimme saada sen voimaan ennen vuodenvaihdetta, Ban sanoi.
Pariisin ilmastosopimus edellyttää, että globaali ilmaston lämpeneminen rajoitetaan alle kahteen celsiusasteeseen tai jos mahdollista, mieluummin 1,5 celsiusasteeseen verrattuna esiteollisen ajan keskimääräiseen lämpötilaan.
Sopimuksessa luvataan köyhille maille 100 miljardia dollaria vuodessa talousapuna, jotta ne selviävät ilmastonmuutoksen seurauksista.
Ympäristöjärjestö WWF luonnehti ratifiointia merkittäväksi edistysaskeleeksi. Greenpeace oli kriittisempi.
– Tämä tulee nähdä alkuna, ei loppunäytöksenä maailmanlaajuisessa toiminnassa ilmastonmuutoksen torjumiseksi, sanoi neuvonantaja Li Shuo.
2:14
1:40