Vain yksi valtio on tänä vuonna edistynyt ilmastomuutoksen torjunnassa – Trumpin nousu valtaan voi pahentaa tilannetta

Bakun ilmastokokous, COP29
Bakun ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Azerbaidzhanissa. Siellä esitellään myös uusimpia tutkimustuloksia ilmastonmuutokseen liittyen.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 14.11.2024 07:00
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Tämän vuoden aikana ei ole tapahtunut yhtään edistystä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, arvioi The Climate Action Tracker (CAT) Bakun ilmastokokouksessa julkaistussa raportissaan. CAT on itsenäinen tieteellinen projekti, jonka tavoitteena on seurata hallitusten toimia ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Valtiot eivät Britanniaa lukuun ottamatta ole ilmoittaneet uusia, entistä tiukempia ilmastotavoitteita tai hiilineutraaliustavoitteita.

Valtiot ovat sitoutuneet Pariisin sopimuksessa kiristämään ilmastotavoitteitaan tarpeen mukaan niin, ettei ilmasto lämpenisi 1,5 - 2 astetta enempää. Uudet tavoitteet pitäisi julkistaa viimeistään alkuvuodesta 2025.

– Olemme epäonnistumassa päästöjen kääntämisessä laskuun. Nyt tarvittaisiin välittömiä ja voimakkaita toimia, toteaa  raportin pääkirjoittaja Sofia Gonzales-Zuniga Climate Analytics -organisaatiosta.

17.55661130Maailman suurimmat hiilidioksidipäästöt aiheuttaa Kiina.

Arviot lämpenemisestä vaihtelevat

Nykypolitiikalla ilmasto on lämpenemässä 2,7 asteella vuosisadan loppuun mennessä. Luku on keskiarvo ja on 50 prosentin todennäköisyys sille, että todellinen lämpeneminen on vähäisempää tai suurempaa.

– Nykytiedon mukaan on edelleen 33 prosentin mahdollisuus, että ilmasto lämpenee kolmella asteella tai enemmän ja 10 prosentin mahdollisuus, että ilmasto lämpenee 3,6 asteella tai enemmän vuosisadan loppuun mennessä, muistuttaa Gonzales-Zuniga tiedotteessa.

1311_netti_päästövähennyksetTällaisilla päästövähennyksillä voitaisiin pitää kiinni 1,5 asteen tavoitteesta. Kirittävää on, koska voimassa olevat vuoteen 2030 ulottuvat päästövähennyslupaukset ovat selvästi pienempiä.MTV

Päästöjä vähennettävä reippaasti

Jos valtiot toteuttavat nykyiset päästövähennyslupauksensa, edessä on 2,5 asteen lämpeneminen vuosisadan loppuun mennessä. Jos oletetaan, että myös asetetut pidemmän aikavälin tavoitteet toteutuvat, lämpeneminen voisi pysähtyä 2,1 asteeseen. Optimistisimpien arvioiden mukaan lämpeneminen voitaisiin vielä pysäyttää 1,8 asteeseen.

Climate Action Tracker julkaisi myös päästövähennyssuosituksensa suurimmille saastuttajille. Seitsemän suurinta saastuttajaa ovat vastuussa 61 prosentista maailman päästöjä. Jos tavoitteena pidetään lämpenemisen pysäyttämistä 1,5 asteeseen, maiden pitäisi vähentää päästöjään selvästi nykyistä enemmän.

Esimerkiksi Kiinan pitäisi vähentää päästöjään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä kun nykytavoite on 5-10 prosenttia. Yhdysvaltain pitäisi saavuttaa 65 prosentin päästövähennykset, kun nykyinen tavoite on 50-52 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. EU:n päästövähennystavoitteen pitäisi olla vähintään 68 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kun se nyt on 55 prosenttia.

LK Trump puhe 06112024Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi merkitsee ilmastotoimien hidastumista.AFP / Lehtikuva

Trump pakittaa ilmastotoimissa

CAT on lisäksi arvioinut Donald Trumpin vaikutusta maailman ilmastotoimiin. Jos toimet rajoittuvat Yhdysvaltoihin ja Trump pysäyttää ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävät toimet, sen arvioidaan lämmittävän ilmastoa 0,04 asteella. Jos muut maat ottavat esimerkkiä Trumpista, vaikutus voi olla suurempi.

– Emme tietenkään voi tietää USA:n vaalituloksen kaikkia vaikutuksia ennen kuin presidentti Trump astuu virkaansa. Trumpin hallinto epäilemättä tekee kaikkensa hidastaakseen ilmastotoimia, mutta presidentti Bidenin aloittama puhtaan energian edistäminen varmasti jatkuu osavaltioissa. Trumpin aiheuttama vahinko voidaan torjua, jos muut maat etenevät ilmastotoimissaan, arvioi Bill Hare, Climate Analyticsin toimitusjohtaja.

Trump on uhannut vetää Yhdysvallat jo toistamiseen pois Pariisin ilmastosopimuksesta. Hän teki sen jo ensimmäisellä kaudellaan, mutta presidentti Joe Biden liitti maan takaisin sopimukseen.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos