Miten suuri merkitys henkilökemialla on maailman johtajien kohtaamisissa ja neuvotteluissa? Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa tuoreessa podcastissa.
Sauli Niinistö on ollut Suomessa hyvin suosittu presidentti. Sen osoittavat muun muassa gallupkyselyt, joiden käyrät ovat pysyneet korkealla tasaisesti koko hänen vajaan kahden kuusivuotiskautensa aikana.
MTV Uutisten kyselyssä Niinistö otti tovi sitten ykköspaikan jopa parhaiten koronatoimissa onnistuneena suomalaispoliitikkona. Näin siitä huolimatta, että hän on ollut siinä sivuroolissa.
Lue myös: Kansa on puhunut: Nämä päättäjät ovat suoriutuneet parhaiten koronan kanssa – arvaatko parhaan ja huonoimman?
Henkilökemialla on merkitystä
Ulkopolitiikassa Niinistö on kunnostautunut muun muassa suhteessaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Naapurimaiden päättäjät ovat puhuneet useasti niin kasvotusten kuin puhelimessakin.
Yksi Niinistön valtakausien isoimmista ponnistuksista oli Putinin ja Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin tapaamisen isännöiminen Helsingissä heinäkuussa 2018. Katso video alta:
3:19
Vaikka varsinkin suurvaltojen johtajien kohtaamisissa korostetaan yleensä asioita, henkilökemian merkitys on Niinistön mukaan yllättävän suuri.
– Se lähtee liikkeelle, tai näin ainakin itse tuumailen, siitä, että me olemme kaikki, sittenkin, vain ihmisiä, tai peräti ihmisiä, Niinistö toteaa William von der Pahlenin ja Isak Raution haastattelussa Futucast-podcastissa.
– Aina aistii jotain siitä henkilöstä, jonka kanssa on tekemisissä. Minä olen oppinut lukemaan tilannetta eri tavalla (kuin moni muu). Eli kun puhutaan, että tapaaminen sujui hyvässä hengessä – esimerkiksi Joe Bidenin ja Vladimir Putinin edellisestä tapaamisesta sanottiin muistaakseni näin – siinä yllättävän paljon peilataan ihmisten kanssakäymisen laatua.
– Totta kai taustalla on myös geopoliittisia tekijöitä ja kaikki muut asiat, jotka saattavat riidellä kovastikin.
7:12
Luottamus on kaiken a & o
Luottamuksen rakentaminen on johtajien neuvotteluissa Niinistön mukaan oleellinen kysymys.
– Inhmillisestä kosketuksesta lähtee, jos on lähteäkseen, luottamus ja sen kaltaisia elementtejä, jotka ovat äärettömän tärkeitä itse asian hoitamisessa. Että voi luottaa edes johonkin asteeseen toisessa ihmisessä.
– Olen puhunutkin joskus sellaisesta ilmiöstä kuin personifikaatio. Maailmanpolitiikka on personoitunut aika pitkälle. Hyvin paljon meidän maailmassamme olevien ihmisten riippuu siitä, miten aivan yksittäiset henkilöt tulevat toimeen keskenään ja minkälaisia he ovat. Se on vähän järisyttäväkin ajatus.
”Amerikanjuutalaiset kirjailijat pilasivat elämäni”
Omia oppi-isiään tai -äitejään Niinistö ei Futucastin isäntien pyynnöstä huolimatta nimeä, mutta sanoo ammentaneensa paljon aineksia omaan ajatus- ja arvomaailmaansa kaunokirjallisuudesta.
Hän nostaa esiin etenkin amerikanjuutalaiset kirjailijat.
– He ”pilasivat elämäni” – eivät tosin ihan konkreettisesti, Niinistö sanoo ja naurahtaa.
– Luin suhteellisen nuorena aika paljon Saul Bellowin ja Philip Rothin kaltaisia kirjailijoita. Voi olla, että tulkintani on väärä, mutta heille yhteistä oli se, että heidän päähenkilönsä eivät koskaan saaneet selvää itsestään. Ja epäilen, että nämä kirjailijatkaan eivät saaneet.
– On aika monivivahteinen juttu, kun lähtee oman päänsä sisään samoilla teemoilla. On ihan hyvä, ettei ole niin absoluuttisesti raamittanut itseään mihinkään, että minä olen just tämmöinen.