Paatunut petosmies siirtyi Euroopasta Suomeen – miljoonien huijausvyyhdin uhriksi joutui myös Gigantti

Mies sopi miljoonakaupoista esiintyen rikkaan Lähi-idässä vaikuttavan yrityssuvun jäsenenä. Tosiasiassa mies ei ollut sitä mitä väitti, vaan ympäri Eurooppaa tuomioita kerännyt petostelija.

Väärällä nimellä esiintynyt mies onnistui petkuttamaan paitsi useita yrityksiä myös seurustelukumppaniaan luulemaan häntä dubailaisen miljonäärisuvun vesaksi.

Rakkauspetokset ja muu petosrikollisuus – millainen on sarjahuijarin profiili? 12:15
Rikospaikka: Rakkauspetokset ja muu petosrikollisuus – millainen on sarjahuijarin profiili?

Miljoonaluokan sopimuksia

Alkuvuoden aikana mies oli onnistunut huijaamaan useita yrityksiä. Hän oli tehnyt Gigantin kanssa 500 000–600 000 euron sopimuksen äänentoistojärjestelmän, viihde-elektroniikan sekä keittiön ja kodinhoitohuoneen laitteiden hankkimiseksi. 

Ennakkona hän oli saanut elektroniikkaa noin 7 000 euron arvosta, jotka oli määrä maksaa suuremman tilauksen yhteydessä.

Huijauksia tehtiin myös venekaupoilla, joissa oli sovittu usean veneen hankinnasta runsaalla 19 miljoonalla eurolla. Hän oli sopinut noin 150 000 euron autokaupoista, joissa olisi saanut muun muassa Land Rover Defender -auton.

Mies oli huijannut kahta henkilöä luulemaan, että he ovat saamassa töitä Dubaista ja saanut heidät kummatkin maksamaan satoja euroja olemattomia hakemuskuluja.

Tekojen yhteydessä mies myös lähetti sähköposteja olemattoman veljensä nimissä.

Oikeus: Kelvottomia yrityksiä törkeiksi teoiksi

Miestä syytettiin useista törkeistä ja perusmuotoisista petoksista. Oikeus kuitenkin katsoi, että petokset olivat törkeiksi kelvottomia yrityksiä: Satojen tuhansien tai jopa miljoonien eurojen tilauksista ei ollut maksettu niiden vaatimia huomattavia käsirahoja tai muita kuluja. 

Kun näitä ei maksettu, ei ollut olemassa mahdollisuutta, että omaisuudet luovutettaisiin huijarille. Näin siitä huolimatta, että mies oli toimittanut yrityksille väärennettyjä maksutietoasiakirjoja vakuuttaakseen myyjät siitä, että maksutoimituksista olisivat käynnissä.

– Tuotteita ei siis olisi luovutettu, ellei rahaa olisi maksettu asianomistajayhtiön tilille ensin. Näin toimitaan vakiintuneesti. Tekijöillä ei ole ollut vaadittua rahaa. [Mies] on myös ymmärtänyt, että satoja tuhansia euroja maksavia toimituksia ei suoriteta hänelle ilman, että hän suorittaa vähintäänkin merkittäviä ennakkomaksuja. Tähän nähden käräjäoikeus katsoo, että suunnitellussa petoksessa on ollut sellainen perustavaa laatua oleva puute, että syytteessä kuvattu törkeän petoksen yritys on tässä muodossa katsottava kelvottomaksi yritykseksi, tuomiossa todetaan.

Mies katsottiin syylliseksi perusmuotoisiin petoksiin.

Miehen naisystävä oli osallistunut useaan mainituista hankintayrityksistä ja häntä syytettiin miehen rikoskumppaniksi. Oikeus kuitenkin katsoi, että nainen ei tietoisesti ollut tekemässä rikosta. Oikeuden näkemyksen mukaan mies oli onnistunut huijaamaan myös naista kertomuksillaan väitetyn sukunsa varallisuudesta.

Huomattavaa petostaustaa Euroopassa

Teko ei ollut miehen rikoshistorian ensimmäinen, vaan erilaista vilppiä ja kepulia oli harjoitettu eri puolilla Eurooppaa. Miehen rikosrekisteristä löytyi muun muassa 1 vuoden 9 kuukauden petostuomio Saksasta, 3 vuoden tuomio Ranskasta ja puolen vuoden tuomio Isosta-Britanniasta. Käräjäoikeus Suomessa päätti tämän takia koventaa miehen rangaistusta ja määrätä vankeuden ehdottomana.

Vuonna 1973 syntynyt mies tuomittiin viidestä petoksesta yhden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan lähes 6 000 euroa korvauksia aiheuttamistaan vahingoista.

Mies vapautettiin pitkän tutkintavankeuden jälkeen odottamaan tuomion täytäntöönpanoa. Mies on EU-valtion kansalainen ja oikeus arvioi, että hänet saadaan tarvittaessa EU:ssa hyväksytyn oikeusapumenettelyn avulla kärsimään tuomiotaan Suomeen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat