Irakissa vierailulla oleva paavi Franciscus tuomitsi ääriliikkeiden terrorismin ja rukoili Lähi-idän rauhan puolesta lauantaina uskontokuntien yhteisessä tilaisuudessa.
– Me uskovaiset emme voi pysyä hiljaa, kun terrorismi käyttää uskontoa hyväksi, paavi sanoi puhuessaan Urissa Etelä-Irakissa.
Video: Tuohtunut paavi läpsäisi yli-innokasta ihailijaa – "Menetin kärsivällisyyteni – pyydän anteeksi huonoa esimerkkiä"
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Etelä-Irakissa sijaitsevaa Uria pidetään niin juutalaisten, muslimien kuin kristittyjenkin kunnioittaman Abrahamin alkuperäisenä kotipaikkana.
Paavi muistutti myös, että vapaus omantunnon ja uskonnon kysymyksissä kuuluu ihmisten perusoikeuksiin, joita tulisi kunnioittaa kaikkialla.
– Rukoilkaamme myös koko Lähi-idän puolesta. Erityisesti ajattelen sodan repimää Irakin naapurimaata Syyriaa, paavi sanoi.
Ennen uskontokuntien yhteistä tilaisuutta paavi tapasi shiiamuslimien vaikutusvaltaisimpiin kuuluvan johtajan, suurajatollah Ali al-Sistanin tämän kotona Najafissa maan eteläosassa.
Vajaan tunnin kestäneen tapaamisen jälkeen al-Sistani sanoi, että Irakin kristittyjen tulisi saada elää rauhassa ja heidän perustuslaillisia oikeuksiaan on kunnioitettava.
Irakin kristittyjen määrä on kutistunut kahden viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana vain prosenttiin alkuperäisestä runsaasta 1,5 miljoonan määrästään. Kristityt ovat valittaneet joutuvansa jatkuvan syrjinnän ja vainon kohteeksi.
Urista paavi jatkoi matkaansa Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin, missä hänen oli määrä osallistua messuun.
Paavi on vahva uskontojen vuoropuhelun kannattaja
Franciscus saapui Irakiin perjantaina. Katolisen kirkon johtaja kohtasi vierailunsa ensimmäisenä päivänä muun muassa Irakin johtoa ja paikallisia pappeja. Lentokentällä häntä oli vastassa maan pääministeri Mustafa al-Kadhemi.
Ensimmäisenä päivänä Franciscus piti puheen, jossa hän peräänkuulutti muun muassa loppua suvaitsemattomuudelle, väkivallanteoille sekä ääriajattelulle Irakissa.
Paavi Franciscus tunnetaan vahvana uskontojen välisen vuoropuhelun kannattajana. Hän on tätä ennen tavannut korkea-arvoisia sunnimuslimeja muu muassa Marokossa, Turkissa ja Arabiemiraateissa.
Uutista on oikaistu 7.3.2021 kello 12.45: STT:n tuottamassa jutussa kerrottiin virheellisesti, että kristittyjen määrä Irakissa oli kaksi vuosikymmentä sitten 40 miljoonaa. Näin ei ole, vaan kristittyjä oli runsaat 1,5 miljoonaa.