Paavi Franciscus katsoo, että maailmanjärjestö Yhdistyneet kansakunnat on kipeästi uudistamisen tarpeessa. Paavin mielestä koronapandemia ja Ukrainan sota toivat esille nykyisen YK:n vajavaisuuden.
Paavi ottaa asiaan kantaa tuoreessa kirjassaan, josta julkaistiin sunnuntaina katkelma La Stampa -lehdessä.
Franciscuksen mielestä Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoittaa, että nykyisen kansainvälisen järjestelmän, etenkin YK:n turvallisuusneuvoston, olisi löydettävä "ketterämpiä ja tehokkaampia tapoja ratkaista konflikteja". Koska Venäjällä on turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä veto-oikeus, on turvallisuusneuvosto ollut kykenemätön tekemään mitään Ukrainan sodan suhteen.
– Sota-aikana on keskeistä vahvistaa, että tarvitsemme enemmän monenkeskisyyttä ja parempaa monenkeskisyyttä, paavi sanoi.
Lue myös: Paavin hämmentävä ulostulo Ukrainalle myytävistä aseista – hyväksyy sen yhdellä ehdolla
Paavin mukaan toisen maailmansodan jälkeen luotu YK ei enää sovellu "uusiin realiteetteihin".
– Uudistusten tarve tuli enemmän kuin selväksi pandemian jälkeen.
Hänen mukaansa nykyisen systeemin rajat tulivat näkyviin räikeällä tavalla, kun koronarokotteita ei saatu jaettua tasaisesti ympäri maailman, vaan vahvimman laki meni solidaarisuuden edelle. Paavin mielestä kansainvälisten järjestöjen tulisi pohjautua "laajimmalle mahdolliselle yhteisymmärrykselle" ja palvella ihmiskuntaa kokonaisuutena.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.