Helsingin apulaispormestaria Paavo Arhinmäkeä (vas.) epäillään vahingonteosta ja raideliikenteen häirinnästä juhannusaattona. Arhinmäki oli toisen ihmisen kanssa perjantai-iltana tekemässä graffitia Vuosaaren satamaan vievän junaradan tunnelissa.
Itä-UUdenman poliisi kertoo, että poliisi sai hälytyksen paikalle perjantaina hieman ennen iltakymmentä. Vartijat olivat ottaneet tuolloin Paavo Arhinmäen ja toisen ihmisen kiinni.
Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Lylykangas kertoo, että junaliikenne Vuosaaren satamaan johtavalla radalla jouduttiin tilanteen vuoksi pysäyttämään noin kymmeneksi minuutiksi. Liikenne pysäytettiin, koska ihmisten liikkuminen raidealueella on turvallisuussyistä kiellettyä.
– Lähtökohtaisesti ihmisten liikkuminen radalla on aina vaarallista. Ilman hyväksyttävää lupaa siellä ei saa liikkua. Siellä voi jäädä junan alle, sekin on mahdollista. Mutta jos huomataan esimerkiksi valvontakameran kuvista, että radalla liikkuu joku, voi se aiheuttaa häiriötekijän junaliikenteelle, Lylykangas kertoo STT:lle.
Poliisi puhui tiedotteessaan alun perin pääradan liikenteestä, mutta korjasi myöhemmin, että kyse oli nimenomaan Vuosaaren satamaan johtavasta radasta.
Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman otti Arhinmäen tapaukseen kantaa Twitterissä tämän kommentoitua Ilta-Sanomille saaneensa myös paljon tuen osoituksia muun muassa nuorten suunnasta. Arhinmäen toimialoihin kuuluvat kulttuuri, nuoriso ja liikunta.
– Vuosittain nuoria kuolee ja vammautuu vakavasti rata-alueilla tapahtuvan asiattoman toiminnan johdosta. Tämä on vakava asia. Näin ei voi toimia! Wihlman tviittasi tänään maanantaina.
Graffitti pestiin tänään
Väyläviraston tilaamat pesijät poistivat Arhinmäen ja tämän kaverin maalauksen tänään.
Väyläviraston ratojen kunnossapidon Etelä-Suomen päällikkö Eero Liehu kertoo, että nopeaan pesuun on useita syitä.
Liehun mukaan satamajunien vähäinen liikenne mahdollistaa pesijöiden työluvat alueelle nopealla aikataululla. Liehun mukaan myös kiinnostus Arhinmäen maalausta kohtaan on vaikuttanut pesuaikatauluun. Laajasti esillä olevat graffitit saattavat Liehun mukaan houkutella lisää graffitientekijöitä.
– Yksi tekijä on tietysti se, että meillä on tekijät tiedossa, niin voidaan näitä korvauksia hakea heiltä, Liehu kertoo STT:lle.
Arhinmäen teoksen peseminen maksaa Liehun arvion mukaan noin 2 000–4 000 euroa. Pesu maksaa 53 euroa neliöltä. Pesukulujen päälle tulee Liehun mukaan henkilöstökuluja.
Liehun mukaan graffitit pyritään poistamaan nopeasti näkyviltä paikoilta, kuten asemilta ja niiden läheisyydestä. Satamaradan varressa on vanhempiakin teoksia, mutta niiden tekijöitä ei tiedetä. Osa maalauksista jää kustannussyistä pidemmäksi aikaa pesemättä.
Junaraiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä liikkuminen on laissa kiellettyä. Radalla liikkuvia kuitenkin riittää, ja pestäviä pintoja tulee Väyläviraston tietoon paljon, Liehun mukaan suunnilleen viikoittain.
"Todella hölmösti tehty"
Arhinmäki kertoi tapahtuneesta itse viikonloppuna Facebookissa. Hän oli kertomansa mukaan kaverinsa kanssa tekemässä graffitia Vuosaaren satamaan vievän junaradan tunnelissa. He olivat juuri saaneet valmista, siivonneet tyhjät purkit ja alkamassa ottamaan kuvia, kun he kuulivat lähestyvän junan kellon.
– Samalla ylös sillalle ilmestyi vartijoita, jotka huusivat, ettei kannata yrittää paeta. Mihin me keski-ikäiset perheenisät nyt olisimme edes yrittäneet juosta, kun autokin oli parkissa vieressä, Arhinmäki kirjoitti.
Arhinmäki ja hänen kaverinsa odottivat yhdessä vartijoiden kanssa, että poliisit tulivat paikalle ottamaan tiedot ylös. Facebook-kirjoituksessaan Arhinmäki pyysi anteeksi "typerää hölmöilyään".
– Olipa kyllä todella hölmösti tehty minulta ja meiltä. Jotenkin itsekin olen tuudittautunut ajatukseen, että tuollaisiin harmaisiin valmiiksi maalattuihin betoniseiniin poissa ihmisten silmistä voi tehdä maalauksia.
Arhinmäki kertoi arvelleensa, ettei juhannuksena kulkisi tavarajunia Vuosaaren satamaradalla, kun hänen muistinsa mukaan niitä ei aikoinaan kulkenut sunnuntaisin entiseen Sörnäisten satamaan vieneessä Pasilan junatunnelissa, joka oli suosittu graffitipaikka. Myös Arhinmäen ja hänen kaverinsa juhannusgraffitin ideana oli Pasila.
Arhinmäki on entinen vasemmistoliiton kansanedustaja ja puheenjohtaja. Hän toimi kulttuuri- ja urheiluministerinä Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa 2011–2014.
Arhinmäki ei tänään vastannut STT:n haastattelupyyntöön.
Lue myös: Paavo Arhinmäki jäi kiinni graffitin teosta: "Olen todella pahoillani tästä typerästä hölmöilystäni"
Juttua ja sen otsikkoa korjattu 26.6.2023 kello 18.49: Toisin kuin aluksi polisin tiedotteen perustella kirjoitimme, tapahtuman takia poikki ei ollut pääradan liikenne vaan Vuosaaren satamaan johtavan radan tavaraliiikenne.