Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) arvostelee Demokraatissa viikonvaihteen Kultaranta-keskusteluja sekä suomalaista mediaa kovin sanankääntein.
Pitkäaikainen poliitikko, 81-vuotias Paavo Lipponen kirjoittaa Demokraatin kolumnissa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin vierailun Kultaranta-keskusteluissa edustavan "uutta rähmälläänoloa".
Stoltenberg vieraili viikonvaihteessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa.
Isoimmat otsikot mediassa keskustelujen jälkeen liittyivät odotetusti Turkkiin ja Suomen Nato-jäsenyyden tiellä oleviin haasteisiin.
– Olisi voitu keskittyä oikeasti analyyttiseen keskusteluun Ukrainasta, Euroopasta ja maailman tilanteesta. Nyt toistettiin jokapäiväisten A- ja Ö-studioiden Turkki -jänkätystä, jossa mediat metsästävät päiväkohtaisia otsikoita. Ei voi vähempää kiinnostaa, Lipponen kirjoittaa.
Vuosina 1995–2003 pääministerinä toiminut Lipponen siis katsoo, että Kultaranta-keskusteluissa keskityttiin esimerkiksi isojen EU-kysymysten sijaan aivan vääriin aiheisiin.
Tekstissään Lipponen jakelee syytöksiä kokoomukselle, jonka johtama hallitus sulki Lipposen mielestä Suomen Nato-oven neljäksi vuodeksi, mutta jonka "propagandistit" pyrkivät hänen mukaansa tällä hetkellä politisoimaan menneisyyttä.
Tähän liittyen Lipponen tölväisee Ylen viime vuonna julkaisemaa Jari Tervon toimittamaa TV-sarjaa – jos menneisyyttä politisoidaan, on Lipposen mukaan mahdollista, että "Kylmän sodan Suomi -TV-sarja jouduttaisiin tekemään uudelta, faktapohjalta".
Kirjoituksensa lopuksi entinen pääministeri arvostelee vielä rajusti julkista keskustelua ja tiedotusvälineitä puolustaen samalla puoluetovereitaan, jotka ovat saaneet kevään aikana arvostelua sekä julkisista ulostuloistaan että jossain määrin myös aiemmasta politiikastaan.
– Keskusteluilmapiirissä on sairaita piirteitä. Mediat ovat avanneet sontaluukkunsa ja niistä pursuaa sitä itseään, loputonta kaunaa. Presidentti Tarja Halosta kohdellaan törkeän väärämielisesti ja Erkki Tuomiojalta kielletään oikeus esittää vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tällainenko on se Nato-Suomi, johon kokoomus meitä haluaa viedä?