Eduskuntavaaleihin on enää runsas viikko, ja keskustelu vaalien teemoista käy kuumimmillaan. Lisää vettä kiukaalle heitti MTV:n Huomenta Suomessa Pöllöraati, joka kävi läpi muun muassa Suomen linjaa Ukrainan aseistamisesta sekä perussuomalaisten puheenjohtajan puheita kulttuurista ”luksustuotteena”.
Tällä kertaa raadissa istuivat Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Erja Yläjärvi, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen sekä MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen. Ensimmäisenä käsittelyssä oli uusia kierroksia ottanut keskustelu Suomen Hornet-hävittäjien mahdollisesta lähettämisestä Ukrainaan.
Tähän mennessä Puola ja Slovakia ovat ilmoittaneet toimittavansa MIG-29 -hävittäjiä Ukrainalle. Maa on myös lähettänyt Suomelle ja Yhdysvalloille pyynnön Suomen Hornet-hävittäjien luovuttamista koskevista keskusteluista.
Koneiden luovuttaminen ei ole herättänyt innostusta ylimmässä valtiojohdossa. Ajatuksen on tyrmännyt muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkonen, joka muistutti Hornetien merkityksestä Suomen omalle puolustukselle. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi puolestaan MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa, että hän ei tule olemaan mukana missään sellaisessa, joka vaarantaa Suomen puolustuskykyä. Keskustelua aiheesta presidentti ei kuitenkaan tyrmännyt.
Pääministeri Sanna Marin pitää kiinni linjastaan, jonka mukaan hävittäjistä käytävää keskustelua ei päästä pakoon Suomessakaan.
Erja Yläjärvi sanoo ymmärtävänsä, että ukrainalaiset tarttuvat jokaiseen mahdollisuuteen saada uutta raskasta aseistusta. Keskustelussa kannattaisi pelata avoimin kortein.
– Horneteja ei missään nimessä voi nyt luovuttaa edes teoriassa. Se on toisen hallituksen asia. Millä mandaatilla pääministeri käy keskusteluja tulevien vuosien ratkaisuista ja motiiveja voi vain arvailla, Yläjärvi sanoo.
– Joka Hornetiin tarttuu, se Hornetiin hukkuu. Pääministeri vetää selkeästi omaa linjaansa ja kilpailee itäeurooppalaisten johtajien kanssa lausuntojen tiukkuudesta. Voi kysyä, onko tämä Suomen etu, pohti puolestaan Ilkka Ahtiainen.
"Marin tottunut pelaamaan isompaa kansainvälistä peliä"
Jouni Kemppainen katsoo, että Marin on viime aikoina tottunut pelaamaan isompaa kansainvälistä peliä. Kotimaassa on tiedossa pienempiä mittelöitä, jotka eivät näytä sytyttävän samalla tavalla. Ehkä pääministeri haluaakin profiloitua alueella, jossa on tullut myös onnistumisia.
Raati keskusteli myös siitä, onko kulttuurista tullut Suomessa luksuspalvelu, kuten perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra linjasi Ylen vaalitentissä.
Erja Yläjärvi muistuttaa, että Purra puhui tentissä ensisijaisesti omalle kannattajakunnalleen, joka hahmottaa kulttuurin eri tavalla kuin pääkaupungin väki. Skaala voi ulottua kansanopiston kurssista kansallisoopperaan ja kaikkeen siltä väliltä.
Purran heitto liittyi talouteen ja voidaanko esimerkiksi kulttuuripalveluista leikata. Hän mainitsi lastenkulttuurin ja kirjastot kannatettaviksi kulttuurin muodoiksi.
– Tämä on ollut perussuomalaisten linja jo pitkään. Ja vaaliväittelyissä asioiden mittaluokat menevät ihan sekaisin. Vaikka lakkautettaisiin koko kansallisooppera, niin sillä ei Suomen talous kuntoon mene. Arvokeskustelua rahankäytöstä voi toki käydä, Yläjärvi sanoo.
– Perussuomalaisten omat kannattajat tuskin hermostuvat. Perinteisesti vasemmalle kallellaan oleva kulttuuriväki sai hyvän vihollisen ja hyvää vaalipöhinää. Varsinkin kun kulttuuri oli ankarien koronarajoitusten kohteena. Vasemmistolainen hallitus teki sen tempun heille, mutta nyt saatiin hyvä vihollinen, Ilkka Ahtinainen toteaa.