Pahentaako nukkumisasentosi oloasi? Oikealla asennolla voit lievittää monia kipuja ja vaivoja

Asiantuntijat antavat vinkit, joilla voit estää kipujen ja muiden oireiden pahentumisen.

Huonosti nukkuminen on aina ikävää, mutta vajaiksi jääneillä yöunilla voi olla myös muita negatiivisia vaikutuksia keholle. Jos kärsii esimerkiksi selkäkivusta, kuukautiskivuista tai flunssasta, voivat oireet pahentua merkittävästi huonosti nukutun yön jälkeen. Oireisiin vaikuttaa kuitenkin myös nukkuma-asento.

Asennolla on väliä, sillä se vaikuttaa siihen, miten veri virtaa yönaikaan kehossa ja miten paine jakautuu kehon eri osiin. Jos oma asento nukkuessa tuntuu epämukavalta tai heräät tuntematta itsesi levänneeksi, kannattaa kokeilla asennon vaihtamista.

Närästys

Närästys tuntuu yleensä polttavana kipuna ylävatsalla tai rintalastan takana. Yleensä vaiva voi iskeä suuren aterian tai vatsaa ärsyttävien ruokien syömisen jälkeen. Jos kärsit närästyksestä, kannattaa nukkua oikealla kyljellä kädet kehon edessä. Polvet on hyvä pitää kevyesti koukussa vedettynä hiukan vatsaan päin.

Asiantuntijoiden mukaan ruokatorvi liittyy vatsaan vasemmalla puolella kehoa, jolloin oikealla kyljellä makaaminen mahdollistaa ruoan helpomman liikkumisen suolistossa. Jos ruokailu on tapahtunut myöhään illalla, voi sängynpään nostaminen muutamalla sentillä auttaa oireisiin.

Selkäkipu

Huono nukkumisasento voi pahentaa selkärangan ja selän ongelmia. Nukkuessa täytyisi tällöin saada selkäranka mahdollisimman luonnolliseen asentoon: Kannattaa asettaa kädet eteen, ja maata toisella kyljellä koukistaen hiukan polvia. Yritä pitää lantio samassa linjassa muun vartalon kanssa, älä käperry eteenpäin.

Tyyny kannattaa asettaa polvien väliin, jotta jalat ovat lantionlevyisellä etäisyydellä toisistaan. Asento voi tuntua aluksi oudolta, mutta kannattaa jatkaa siitä huolimatta.

Nenän tukkoisuus

Jos flunssa on iskenyt, allergia vaivaa tai nenä on vain muusta syystä tukossa, kannattaa välttää selälleen nukkumista. Sen sijaan nukkua täytyisi kyljellään ja päätä tulisi nostaa tyynyjen avulla. Näin tukkoisuudesta eroon pääsemistä voi auttaa luonnollisesti.

Jos pää on korkealla, kädet voivat tarvita lisätukea. Yksi hyvä vaihtoehto on halata tyynyä. Koukista jalkoja hiukan, jotta ne ovat mukavassa asennossa.

Kuukautiskivut

Kuukautiskipujen iskiessä ei kannata kaivautua kerälle tai vatsalleen, vaan nukkumaan pitäisi käydä itseasiassa selälleen. Laita tyyny polvien väliin helpottaaksesi alaselkään syntynyttä painetta. Jos vieläkin tuntuu epämukavalta, kokeile kahta tyynyä. Pidä kädet rentoina sivuilla.

Selälleen kannattaa nukkua, sillä kyljellä nukkuessa paine kohdistuu rintoihin ja vatsalla nukkuessa kohtuun. Nämä asennot vain pahentavat oireita.

Hampaiden narskutus

Kahdeksan prosenttia aikuisista narskuttaa hampaita unissaan. Tapa on linkitetty stressiin, ahdistukseen ja unihäiriöihin, mutta lisäksi se voi vaurioittaa hampaita ja jopa muuttaa kasvojen muotoa.

Hampaitten narskuttelun ehkäisemiseksi nuku selällään. Asiantuntijoiden mukaan se saa leuan valahtamaan luonnolliseen asentoon ja rentouttaa lihaksia. Suu kannattaa pitää kiinni, mutta hampaat auki.

Estääksesi kääntyilyn yöllä pidä kädet suorina sivuilla, sillä ihmiset kääntyvät alitajuntaisesti kohti koukistettua kättä.

​​​​​​​

Jäykkä niska

Tyyny, joka kallistaa päätä ylös- tai alaspäin aiheuttaa usein niskakipuja, sillä asento synnyttää painetta kaularankaan, venyttää niskan lihaksia ja aiheuttaa arkuutta. Useimmat niskakivuista kärsivät ovat päässeet jäykkyydestä eroon nukkumalla selällään kaula suorassa asennossa.

Kuorsaus

Kuorsaajien kannattaa nukkua vatsaltaan, sillä asento estää kurkun lihaksia painumasta taakse. Jos kuitenkin kuorsaamisen lisäksi narskutat myös hampaita, voi asento tehdä hammasongelmasta vielä pahemman.

Vatsallaan nukkuminen saattaa myös johtaa hermo-ongelmiin yläkehossa, sillä liian vähäinen määrä tyynyjä tai niiden liian suuri määrä vaikuttavat kaulan asentoon ja voivat saada sen pois linjasta selkärangan kanssa.

Lähteet: Daily Mail, Mirror

***


Uusimmat