Uniapnea voi jäädä huomaamatta erityisesti tietyssä elämänvaiheessa – tätä moni nainen ei tiedä

huonot unet, keski-ikäinen nainen
Vaihdevuosioireet lisäävät uniapnean riskiä. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 30.03.2025 08:37

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Moni vaihdevuosi-ikäinen nainen saattaa hakeutua lääkärin pakeille uniongelmien vuoksi. Unilääkäri muistuttaa uniapnean mahdollisuudesta.

Vaihdevuosien yksi yleisimmistä oireista on Terveystalon unilääkäri Sanna-Tuulia Mattilan mukaan unenlaadun heikentyminen ja unettomuus.

Voi olla esimerkiksi kuumista aalloista johtuvaa heräilyä ja vaikeutta nukahtaa uudelleen, Mattila kertoo tiedotteessa.

Moni vaihdevuosi-ikäinen nainen hakeutuukin lääkärin vastaanotolle univaikeuksien vuoksi.

Vaikka vaihdevuosioireilun vuoksi onkin tärkeä ohjata gynekologille, on Mattilan mukaan syytä varmistaa myös, ettei väsymyksen taustalla piile uniapnea. Mattilan mukaan vaihdevuosiin liittyvät hormonimuutokset kehossa lisäävät nimittäin riskiä sairastua uniapneaan.

− Tämän vuoksi naiselle olisi tärkeää tehdä uniapneatutkimus osana väsymyksen tai unettomuuden selvittelyä, vaikka sellainen olisikin jo vuosia sitten tehty. Uniapnea saattaa naisten kohdalla jäädä huomaamatta senkin vuoksi, ettei moni nainen itse tiedä, että vaihdevuodet nostavat sairauden riskiä, Mattila kertoo.  

Uniapneaa sairastaa suomalaisista noin kymmenen prosenttia, mutta tauti on alidiagnosoitu, kertoo Terveyskirjasto.

Tällaisia ovat menopaussin oireet, joista naisen tulisi tietää jo 16-vuotiaana. Juttu jatkuu videon alla.

8:37imgMissä iässä vaihdevuodet alkavat? Voiko oireita ehkäistä? Haastattelussa gynekologi Maija Kajan.

Uniapnea voi oireilla naisilla eri tavoin kuin miehillä

Keski-ikäisistä miehistä noin 17 prosenttia ja naisista yhdeksän prosenttia sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa. 

− Kehon rakenteellisten ja hormonaalisten erojen vuoksi uniapneaa esiintyy huomattavasti enemmän miehillä kuin naisilla. Syinä saattavat olla muun muassa erot ylähengitysteiden lihasten toiminnassa, rasvan kertymisessä ylähengitysteihin, ylähengitysteiden pehmytkudosten rakenteessa ja hengityksen hormonaalisessa säätelyssä, Mattila kuvailee.  

Naisilla riski kasvaa miesten tasolla juuri vaihdevuosien aikana. Hormonit vaikuttavat monella eri mekanismilla uniapneaan. Tutkimustulokset viittaavat muun muassa siihen, että estrogeeni ja progesteroni ovat osallisena ylähengitysteiden lihasten säätelyyn. 
 
− Progesteroni eli keltarauhashormoni stimuloi hengitystä vaikuttamalla myös suoraan hengityskeskukseen. Vaihdevuosien aikana estrogeenin ja progesteronin määrä kehossa vähenee, mikä voi lisätä riskiä sairastua uniapneaan. 

Lisäksi vaihdevuosien aikaan paino saattaa nousta, mikä osaltaan nostaa uniapneariskiä. 

– Rasva alkaa myös naishormonien vähentymisen myötä kertymään keskivartalolle sekä kaulan alueelle.

Uniapnea voi hyvinkin oireilla naisilla eri tavoin kuin miehillä

− Oireet ovat toki yksilöllisiä, mutta miehet hakeutuvat usein vastaanotolle kovan kuorsauksen tai torkahtelutaipumuksen vuoksi. Naisilla uniapneaoireissa korostuu sen sijaan unettomuus, uupumus ja mielialan mataluus. Naisilla saattaa tavallisen uniapnean ohella esiintyä myös osittaista ylähengitysteiden ahtaumaa.    

Lue myös: Kaikilla kuorsaajilla ei ole uniapneaa – tästä tunnistat huolestuttavan kuorsauksen

Uniapnea on tärkeä hoitaa

Uniapnean vuoksi ihminen saa esimerkiksi hengityskatkoksia nukkuessaan. Havahtuminen oireisiin tekee hallaa unille, ja uni jääkin katkonaiseksi.

− Uniapneaa sairastava saattaa herätä aamuisin väsyneenä ja kokea voimakasta päiväaikaista väsymystä, Mattila kuvailee. 

Terveyskirjaston mukaan uniapnea voi hoitamattomana esimerkiksi lisätä myös ennenaikaista kuolleisuutta, tapaturmavaaraa ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Hoitamaton uniapnea voi johtaa myös kognitiivisiin oireisiin, sillä aivoissa ei tapahdu kunnolla yöaikaista puhdistusta eli kuona-aineiden poistumista. Mattilan mukaan tämä johtaa muisti- ja keskittymisongelmiin. Se myös laskee mielialaa ja heikentää työtehoa. 

Tällainen hoito auttaa vaihdevuosiin liittyvään uniapneariskiin

Parhaiten uniapneaa voi yleisesti ottaen ehkäistä pitämällä painon kurissa esimerkiksi liikunnan ja terveellisen ruokavalion avulla. Myös tupakoimattomuus ja alkoholin kulutuksen vähentäminen ovat tärkeitä hoitokeinoja.

Lue myös: Harvardin tutkimus paljastaa parhaan ruokavalion painonpudotukseen

Vaihdevuosiin liittyvään uniapneariskiin auttaa hormonikorvaushoito.

− Tiedetään, että hormonikorvaushoito laskee uniapneariskin samalle tasolle kuin ennen vaihdevuosia. Hormonikorvaushoito saattaa auttaa myös jo todetun uniapnean oireisiin parantaen yöunen laatua kokonaisuudessaan, Mattila sanoo.

Ennen kuin hormonikorvaushoitoa aloitetaan, pitää kuitenkin huomioida, hyötyykö potilas hoidosta vaihdevuosiin liittyvien oireiden osalta sekä sopiiko potilaalle ylipäänsä vaihdevuosilääkitys.

Lue myös: 

Vaihdevuosioireita ei edelleenkään tunnisteta – näin se voi vaikuttaa naisen työuraan

Piritta Hagman tunnisti esivaihdevuosien oireet vasta jälkikäteen – "Saattaa tulla ensimmäistä kertaa elämässä vastaan"

Katso myös: Uniapnea vaivaa monia – asiantuntija kertoo, miten elämä muuttuu, kun hoito käynnistyy

6:28imgJos aamuisin on alati väsynyt, vaivana saattaa olla hektisen elämän sijaan uniapnea. Kyseessä on hyvin yleinen ja myös lisääntynyt sairaus, kuvaa unilääkäri

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Terveystalo, Terveyskirjasto.

Tuoreimmat aiheesta

Unihäiriöt