Pähkäiletkö vielä joululahjojen kanssa? Vältä ainakin nämä neljä mokaa

Moni pohtii kuumeisesti, millaisia joululahjoja läheisilleen hankkisi. Eräs tutkimus löysi neljä mokaa, joihin moni sortuu lahjaa valitessaan.

Jos haluat antaa lahjan, joka todella ilahduttaa, kannattaa miettiä, kuinka sen saaja sitä aikoo käyttää. 

Vuonna 2106 julkaistun tutkimuksen mukaan lahjan tulisi tarjota saajalleen pitkäaikaista tyydytystä. Siinä missä lahjanantaja haluaa lahjan luovan "vau"-efektin välittömästi, lahjansaaja on kiinnostuneempi siitä, tuoko lahja iloa ajan kanssa, kertoo Real Simple -sivusto.

Current Directions in Psychological Science -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat uskomuksia liittyen lahjojen antamiseen. He löysivät neljä yleistä vaaranpaikkaa, joissa monella menee metsään.

Yleisimmin mokiin sorrutaan, kun tiedetään, että lahja avataan muiden nähden ja sen pitäisi tehdä vaikutus. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että lahjanantajan kannattaa asettaa itsensä lahjansaajan asemaan ja miettiä, kuinka lahja tarjoaa arvoa senkin jälkeen, kun lahjapaperit on kääritty ympäriltä pois.

1. Ei-toivottu lahja

Eräs iso virhe on antaa joululahja, jota ei ole toivottu, ihmiselle, joka oikeasti toivoo jotain etukäteen määrätyltä listalta. Vaikka lahjanantaja haluaa yllättää lahjansaajan ja osoittaa käyttäneensä siihen aikaa ja vaivaa, vastaanottaja olisi todennäköisesti halunnut sitä, mitä oli toivonutkin.

2. Tavaralahja elämyksen sijaan

Toinen huono valinta on valita käsinkosketeltavan hieno lahja siksi, että se näyttää kuusen alla paketoituna hienommalta kuin esimerkiksi konserttilippujen tyyppinen elämyslahja. Elämyksellisten lahjojen on kuitenkin osoitettu tuovan ihmisille enemmän iloa.

3. Aineeton lahja, jota vastaanottaja ei itse ole valinnut

Moni haluaa ilahduttaa hyvään tarkoitukseen menevillä aineettomilla lahjoilla ja lahjoittaa rahaa lahjan vastaanottajan nimellä valitsemaansa tarkoitukseen. Vaikka ele voi tuoda hetkellistä lämpöä vastaanottajalle, se ei kuitenkaan tuo pidemmän päälle tyydytystä. Toisin sanoen, jos ihminen ei ole itse pyytänyt lahjoittamaan tiettyyn tarkoitukseen, on parasta antaa hänen itse tehdä omat lahjoituksensa.

4. Hyötylahjojen sivuuttaminen

Näiden lisäksi tutkijat huomauttavat, ettei lahjan kanssa pähkäilevien kannata automaattisesti unohtaa lahjoja, joiden tarkoitus on auttaa ihmistä pääsemään tavoitteisiinsa. Saatat ajatella, että kuntosalin jäsenyys tai aktiivisuusranneke voi tuoda negatiivisia mielleyhtymiä, mutta niiden hyödyllisyys voi saada vastaanottajan itse asiassa arvostamaan niitä.

Lähde: Real Simple

Lue myös:

    Uusimmat