Etkö kehtaa kieltäytyä erilaisista joulumenoista? Tutkimuksen mukaan ihmiset tapaavat liioitella sitä, mitä seurauksia kieltäytymisellä on.
Tänä vuonna on aika sanoa "ei".
Moni ei kehtaa kieltäytyä erilaisista menoista, mutta seurausten pelko on aivan turha, kertoo Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistu selvitys. Amerikkalaisen psykologijärjestön selvityksen mukaan ihmiset yliarvioivat seurauksia, joita kieltäytymisestä heille tulee.
Lue myös: Ylvan koko perhe sairastui influenssaan – joulua jaksettiin juhlia vasta tapaninpäivänä
Moni uskoo ystävän suuttuvan, jos kutsusta kieltäytyy
Kyselyssä huikeat 77 prosenttia vastaajista kertoi hyväksyneensä kutsun tapaamiseen, johon ei oikeasti halunnut mennä, koska pelkäsi kieltäytymisen seurauksia. Mutta tuleeko seurauksia oikeasti?
Asiaa selvitelläkseen tutkijat tekivät viisi koetta, joihin osallistui yli 2 000 henkeä. Kokeissa koehenkilöille esimerkiksi kuvailtiin tilannetta, jossa he ovat menossa lauantai-iltana julkkiskokin ravintolaan ystävänsä kanssa. Koehenkilö oli kokeessa joko kutsun esittäjä tai sen saaja.
Tämän jälkeen koehenkilön tuli kuvitella, että hän tai hänen ystävänsä kieltäytyy kutsusta, koska haluaa vain rentoutua illan kotona muiden menojen jälkeen.
Lue myös: Tällainen on ihmisen viimeinen joulu saattohoitokodissa – "Äärimmäisen isojen luopumisten ja jäähyväisten äärellä"
Jos henkilön itse piti kieltäytyä kutsusta, hän uskoi kokevansa negatiivisia seurauksia: moni uskoi ystävän suuttuvan, pettyvän tai lopettavan kutsujen antamisen tulevaisuudessa.
– Kokeessa havaitsimme johdonmukaisesti, että kutsutut yliarvioivat kieltäytymisen negatiivisia seurauksia, tutkimusta tehnyt Länsi-Virginian yliopistossa apulaisprofessorina työskentelevä Julian Givi kuvailee tiedotteessa.
Ihmiset yliarvioivat muiden reaktiota "eihin"
Toiseen kokeeseen osallistui 160 pariskuntaa, joiden toinen osapuoli poistui huoneesta. Jäljelle jäänyt kirjoitti kutsun esimerkiksi elokuvaan tai ravintolaan; tämän jälkeen hän poistui huoneesta, ja toinen osapuoli kutsuttiin takaisin kirjoittamaan kieltävä vastaus kutsuun. Kieltävä vastaus oli mallia "haluan mieluummin jäädä kotiin rentoutumaan".
Suhteen pituudesta riippumatta kutsusta kieltäytyvä osapuoli uskoi kumppaninsa olevan vihaisempi kuin tämä oikeasti oli tai tuntevan enemmän, ettei kieltäytyjä välitä hänestä, kuin tämä oikeasti tunsi. Tutkijoiden mukaan ihmiset yliarvioivat jopa pitkissä ja läheisissä suhteissaan jatkuvasti sitä, miten harmistuneita muut ovat kieltävästä vastauksesta.
Lue myös: Alkolta ruuhkavaroitus: Tämä päivä on kaikista pahin
"Älä pelkää kieltäytyä kutsuista"
Tutkimuksen perusteella vaikuttaisikin siltä, ettei menemättä jättäminen ole muille niin iso juttu kuin miltä se ihmisestä itsestään tuntuu. Givin mukaan kutsuista kannattaisi kieltäytyä, jos olo on valmiiksi loppuun palanut. Valtaisia seurauksia kieltäytymisellä ei luultavasti ole.
– Burnout on todellinen ilmiö, ja varsinkin juhlapyhinä, kun meitä kutsutaan usein aivan liian moniin paikkoihin. Älä pelkää kieltäytyä kutsuista, Givi kuvaili.
Asialla on kuitenkin myös toinen puoli.
– Kannattaa kuitenkin muistaa, että ihmissuhteet kehittyvät, kun toisen kanssa viettää aikaa. Älä siis kieltäydy kaikista kutsuista.
Lue myös: Älä pilaa parisuhdetta jouluna – viisi virhettä, joita kannattaa välttää: "Se ei ehkä kuulosta seksikkäältä, mutta..."
Lue myös: Keiden kanssa vietät joulua? Kysely: Suomalaiset antisosiaalisuuden kuninkaita
Katso myös: Kirsi Alm-Siira testasi joulukalenterissa joulun erikoisimman piparin – tähtiankkurilta erikoinen reaktio
1:40
Lähteet: American Psychological Association, Journal of Personality and Social Psychology