Maapähkinäallergian siedätyshoito voi tuoreen tutkimuksen perusteella pitää allergian kurissa vielä neljä vuotta hoitojen lopettamisesta, mahdollisesti pidempäänkin. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun pähkinän kohdalla on havaittu näin pitkä hoitovaikutus. Tutkimuksen pienen koon takia sen tuloksia kannattaa tulkita varoen, mutta havainnot ovat lupaavia.
Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 48 maapähkinäallergista lasta, jotka olivat osallistuneet siedätyshoitotutkimukseen neljä vuotta aikaisemmin. Tuolloin puolet lapsista oli saanut päivittäin kaksi grammaa maapähkinäproteiinia yhdessä probioottivalmisteen kanssa ja puolet satunnaistettiin lumeryhmään. Siedätyshoito kesti 18 kuukautta.
Neljä vuotta hoitojen päättymisestä maapähkinäsiedätyshoitoa saaneista lähes 70 prosenttia oli kyennyt jatkamaan maapähkinöiden syömistä, kun lumeryhmäläistä vain neljä prosenttia kykeni samaan. Ihon Prick-testit sekä veren vasta-ainemittaukset viittasivat nekin sietokyvyn pysymiseen.
Osa koehenkilöistä osallistui lisäksi kokeeseen, jossa heidät altistettiin kahdeksan viikon pähkinätauon jälkeen joko pähkinälle tai lumevalmisteelle. Testin perusteella 60 prosenttia alkuperäiseen siedätysryhmään osallistuneista pysyi tauonkin jälkeen oireettomina, mikä viittaa pitkäkestoiseen suojaan.
Tutkijoiden havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia ja viittaavat käytetyn siedätysmenetelmän tuottavan pitkän ja mahdollisesti pysyvän helpotuksen monille maapähkinäallergikoille.
Kiinnostavaa on myös se, että koehenkilöt saivat itse päättää, minkä verran maapähkinöitä he siedätyshoitojen jälkeen söivät. Joissain tutkimuksissa sietokyvyn ylläpitäminen on edellyttänyt säännöllistä maapähkinöiden syömistä tarkkoina annoksina.
Vielä ei ole selvää, kuinka suuri merkitys sietokyvyn säilymisessä oli probiooteilla, joita lapsille annettiin yhdessä pähkinäproteiinin kanssa. Joidenkin tutkimusten mukaan kyseinen probiootti tehostaisi siedätyshoitoa, mutta sitä ei ole vielä verrattu pelkkään pähkinäaltistukseen. Tällainen vertailututkimus on tosin jo tekeillä.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Artikkelia muokattu 4.9. klo 10.47: termi pähkinäallergia korjattu maapähkinäallergiaksi.