Itse tehty pesto peittoaa monet kaupan valmisversiot heittämällä. Näin teet klassisen pastakastikkeen.
Kansallista yrttiviikkoa vietetään alkaneella viikolla 10.–16.3. Kauppapuutarhaliiton mukaan erilaisia yrttejä tuotetaan Suomessa vuosittain noin 30 miljoonaa ruukkua.
Kerroimme aiemmin Suomen myydyimmistä yrteistä, joiden joukossa on esimerkiksi rakastettu ja vihattu korianteri. Suosituimpien yrttien listalle nousee myös monikäyttöinen basilika.
Basilikasta valmistat helposti esimerkiksi supersuosittua italialaista pestoa! Perinteinen pesto sopii mainiosti esimerkiksi pastan, perunoiden tai vaikkapa kalan makupariksi.
Lue myös: Älä pilaa ostamaasi basilikaa heti kotimatkalla
Salainen raaka-aine entistäkin parempaan pestoon
Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja Sari Korpela vinkkasi viime vuonna oman salaisen raaka-aineensa täydelliseen pestoon.
– Taitan peston makua sokerilla. Muuten siitä voi tulla liian pistävää. Sokeri pehmentää kivasti makua, Sari kertoi
Peston valmistaminen itse on toki pieni satsaus myös rahallisesti, sillä kastike sisältää verrattain kalliita raaka-aineita, kuten pinjansiemeniä ja parmesaania.
– Mutta jos esimerkiksi on jäänyt parmesaania jostain yli, niin senhän voi käyttää hyödyksi.
Lue myös: "Todellinen budjettiherkku" – pakastealtaan yllättäjällä voit korvata jopa avokadon
Kari Aihisen pesto
Keittiömestari Kari Aihinen jakoi aikoinaan MTV:n Kaappaus keittiössä -ohjelmassa oman pestopastansa ohjeen. Näin Kape tekee peston:
50 g pinjansiemeniä
½ dl parmesanjuustoa
2 valkosipulinkynttä
noin ½ - 1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
ruukku tuoretta basilikaa
- Kuori valkosipulinkynnet ja raasta parmesanjuusto.
- Lisää kaikki ainekset tehokkaaseen blenderiin ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Voit valmistaa peston vaihtoehtoisesti myös sauvasekoittimella tai morttelissa.
Katso myös: Päihittääkö itse tehty pesto purkkipeston?
3:52Pestot makutestissä.