Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Päivittäinen pähkinöiden syöminen todella kannattaa: Terveyspommeilla tutkitusti myös verenpainetta alentava vaikutus

15:17img
Huomenta Suomen lähetyksessä pureuduttiin tunnesyömiseen.
Julkaistu 30.04.2019 16:59

MTV LIFESTYLE – UUTISPALVELU DUODECIM

Pähkinöiden lisääminen ruokavalioon voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa verenpaineen hallinnassa. Pähkinät ovat hyväksi myös veren kolesterolitasoille ja voivat pienentää sydänsairauksien riskiä, tutkimuksista tiedetään.

Pähkinöillä on tutkitusti positiivisia vaikutuksia niin aineenvaihduntaan, vastustuskykyyn kuin tulehduksiin. Tuoreen tutkimustuloksen mukaan pähkinät voivat lisäksi auttaa myös verenpaineen hallinnassa. 

Pähkinät apuna sairauksien ehkäisyssä

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa runsaat sata keskimäärin 69-vuotiasta miestä ja naista satunnaistettiin syömään päivittäin saksanpähkinöitä. Heitä verrattiin yhtä moneen verrokkiin, jotka noudattivat tavallista ruokavaliotaan.

Kaikkien osallistujien verenpaine oli hieman koholla tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan lopussa tehdyt mittaukset osoittivat verenpaineen laskeneen enemmän osallistujilla, jotka olivat syöneet saksanpähkinöitä koko seurannan ajan.

rahka marja pähkinä

Erilaiset pähkinät ovat terveellinen lisä ruokavalioon.

Muutos oli selvin osallistujilla, joiden systolinen verenpaine oli vähintään 125 mmHg seurannan alkaessa. Heillä pähkinät laskivat systolista verenpainetta 8 mmHg, kun verrokeilla muutos oli 2,5 mmHg.

Saksanpähkinäryhmäläisten verenpaineen hoito oli muutenkin paremmalla tolalla, ja heidän verenpainelääkityksiään ei tarvinnut lisätä yhtä todennäköisesti kuin verrokkien.

LUE MYÖS: "Pähkinä", joka sopii myös allergisille – syötkö jo tätä vähärasvaista kuitupommia?

Jos havainnot vahvistetaan lisätutkimuksissa, pähkinöiden lisääminen muuten terveelliseen ruokavalioon voi auttaa myös verenpaineen hoitamisessa ja sitä kautta monien pitkäaikaissairauksien ehkäisyssä. Pähkinöissä on muun muassa terveellisiksi tiedettyjä rasvoja, jotka saattavat selittää terveysvaikutukset.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Pähkinät