Auttaako kannabis masennukseen ja ahdistukseen? Näin vastaa tiede

15:17img
Sopiiko kannabis lääkkeeksi? Videolla keskustelu helmikuulta 2019.
Julkaistu 29.10.2019 16:13

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuoreen meta-analyysin perusteella voidaan päätellä, että lääkinnällisen kannabiksen käyttö ei edistä mielenterveyttä.

Keskustelu kannabiksen käytön hyvistä ja huonoista puolista on ollut viime vuosina vilkasta. Suurimmassa osassa maita kannabis on luokiteltu huumausaineeksi, jonka käyttö ja hallussapito on kiellettyä. Muutoksia höllempään suhtautumiseen on kuitenkin havaittavissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kannabiksen myynti ja käyttö on laillistettu osassa osavaltioita. Samoilla linjoilla ollaan Kanadassa.

Suomessa kansalaisaloite kannabiksen dekriminalisoimiseksi etenee eduskuntaan, kun aloite keräsi 50 000 kannatusilmoitusta. Suomessa kansalaisaloitetta kannabiksen rangaistavuuden poistamiseksi perustellaan järjestäytyneen rikollisuuden hillitsemisellä. Lisäksi rekisterimerkintä kannabiksen käytöstä voi sulkea ovia ihmiseltä.

Kannabiksen laillistamista puoltavat vetoavat toisinaan myös kasvin polttelun mielenterveyttä edistäviin vaikutuksiin. The Lancet Psychiatry -tiedelehdessä julkaistun tuoreen meta-analyysin perusteella lääkinnällinen kannabis ei kuitenkaan edistä mielenterveyttä. Analyysin perusteella tulokset, joiden mukaan kannabioidit vaikuttaisivat myönteisesti esimerkiksi masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön, ovat riittämättömiä.

Tiedotteessa tutkijat kirjoittavat, että kannabiksen sisältämä lääkinnällinen tetrahydrokannabinoli (THC) saattaa kuitenkin hieman parantaa ahdistuneisuutta henkilöillä, joilla on muitakin vaivoja, kuten kroonista kipua ja MS-tautia. Tämäkin päätelmä perustuu huonolaatuisiin todisteisiin.

Lue myös: Pitäisikö lääkekannabiksen viljely sallia Suomessa? Puoltajat näkevät merkittäviä vientimahdollisuuksia, ylilääkäri vertaa seurauksia opioidikriisiin​​​​​​​​​​​​​​

Kannabis voi jopa pahentaa oireita

auto huumeita kannabis marijuana

Kannabis on yleisimmin käytetty laiton päihde Suomessa. Kuvituskuva.

Meta-analyysia varten tutkijat yhdistivät tiedot 83:sta aiemmin tehdystä tutkimuksesta, joihin oli osallistunut 3000 ihmistä. Tutkimukset oli tehty vuosina 1980–2018. Tutkimuksista vain 40 oli satunnaistettuja vertailukokeita. Tyypillisesti tutkimukset olivat myös pieniä. Tutkijat huomauttavatkin, että aiheesta on tehty hyvin vähän laadukkaita tutkimuksia, mihin he toivovat muutosta.

Analysoiduissa tutkimuksissa tarkasteltiin kannabiksen vaikutusta masennukseen, ahdistukseen, Touretten oireyhtymään, tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöön, traumaperäiseen stressihäiriöön ja psykoosiin.

Lääkinnällinen kannabis ei merkittävästi vaikuttanut yhteenkään tutkittuun mielenterveyden häiriöön. Kannabis kuitenkin pahensi psykoosin oireita ja lisäsi haittoja myös muissa tutkituissa mielenterveyden ongelmissa.

Pitkäaikainen käyttö altistaa mielenterveyden häiriöille

Kannabiksen käytön tiedetään voivan johtaa psykoottiseen oireiluun ja voivan jopa laukaista psykoosin.

– Tämä pätee erityisesti ihmisiin, joilla on jo psykoottisia tiloja, sanoo yhdysvaltalainen psykiatri Scott Krakower Live Science -sivuston haastattelussa.

Krakower kertoo myös, että jatkuva ja runsas kannabiksen käyttö voi vahingoittaa pysyvästi kehon omaa endokannabioidijärjestelmää. Tämä voi johtaa siihen, että vaikka kannabis hetkellisesti saattaisi parantaa ihmisen oloa, mielen oireet pahenevat ajan mittaan.

Pitkään jatkunut kannabiksen käyttö voi altistaa ahdistus- ja masennushäiriöiden kehittymiselle sekä skitsofrenialle, kertoo Päihdelinkki.fi.

Tieteeseen vedoten voi sanoa, ettei kannabiksen käytöllä ole suotuisia vaikutuksia ihmisen mielenterveyteen – ainakaan pitkällä tähtäimellä.

Lue myös: Psykedeeliterapia avaa kirjaimellisesti uusia ajatusratoja – ylilääkäri huolissaan huumehypestä: "Pelkästään sienien popsiminen masennukseen hoitoon ei auta"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: EurekAlert, Live Science, The Lancet Psychiatry, Päihdelinkki.fi

Tuoreimmat aiheesta

Kannabis