Tiukka talous pakottaa kunnat tekemään omia sote-ratkaisuja: "On erittäin vaarallista, jos koko maassa sosiaali- ja terveydenhuollon kehitys halvaantuu odottamisen tilaan"

10:45img
Julkaistu 28.01.2020 18:57
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Sote-uudistyössä rutinoitunut, THL:n ylijohtajan työstä virkavapaalla oleva, nykyinen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola, joutui viime syksynä ensitöikseen käynnistämään yt-neuvottelut ja vähentämään 250 henkilötyövuotta. Tavoitteena 15-20 miljoonan euron säästöt. 

Siltikin kuntatalous on niin tiukilla, että uudet yyteet ei ole alueella poissuljettu ajatus. Päijät-Hämeessä uudistetaan oma palvelujärjestelmää parhaillaan.

Luvassa on yhteisyritys yksityisen toimijan kanssa. Vaikea talous ja väestön vanheneminen kirittävät. Hallituksen sote-pykäliä ei jäädä odottamaan.

Onko siis niin, että valtio on ajanut kunnat niin ahtaalle, että enää ei ole aikaa odottaa, on pakko tehdä jotain?

– Juuri näin. Täällä täytyy tehdä päätöksiä. Nyt ei enää pystytä odottamaan. Meidän täytyy viedä alueellista kehitystä koko ajan eteenpäin, kertoo toimitusjohtaja Marina Erhola.

– On erittäin vaarallista, jos koko maassa sosiaali- ja terveydenhuollon kehitys halvaantuu johonkin odottamisen tilaan. Se ei ole mahdollista. Väestö vanhenee nopeasti. Henkilöstön saatavuudessa on ongelmia. Kyllä meidän pitää koko ajan kehittää palvelujärjestelmää, Erhola toteaa. 

"Meillähän ei ole kyse nyt siitä, että ulkoistammeko me vai emme"

Kuntayhtymä on päättänyt perustaa yrityksen yksityisen terveydenhuoltoalan toimijan kanssa, josta yhtymä omistaa 49 % ja yksityinen toimija 51 %.

– Ensi vaiheessa puhutaan liikkeen luovutuksesta noin 350 henkilön osalta. Kun kuntayhtymässä on yhteensä lähes 7500 henkilöä, niin mikään jättiulkoistus tämä luonnollisestikaan ei ole. Omaa palvelutuotantoa on, erityisesti tässä alkuvaiheessa, vielä hyvin paljon. 

Tarkoituksena on rakentaa malli sote-keskuspalveluiden tuottamiseen koko Päijät-Hämeessä. Ulkoistaminen ei ole uusi asia Päijät-Hämeessä. 

– Meillähän ei ole kyse nyt siitä, että ulkoistammeko me vai emme. Meillä on ollut jo 15 vuoden ajan 54 prosenttia avosairaanhoidon palvelutuotannosta ulkoistettuna ja emme ole tällä hetkellä tyytyväisiä siihen, että meillä on toistuvasti vaihtuvat sopimukset ja henkilöstö vaihtuu koko ajan, Erhola sanoo.

"Järjestely on täysin olemassa olevan lainsäädännön mukainen"

– Haemme tosi asiassa merkittävästi parempaa ohjausotetta niistä yksityisistä toimijoista, joiden kanssa jo joka tapauksessa toimimme, kuin tässä nykyisessä mallissa, Erhola jatkaa. 

– Tämä nyt käsillä oleva järjestely on täysin olemassa olevan lainsäädännön mukainen.

Ratkaisua tehtäessä äänet jakaantuivat liki tasan. Asia on poliittisesti vaikea.

– Tämä on luonnollisesti poliittisesti vaikea asia. Poliittisilla päätöksentekijöillä on poliittisista taustoista riippuen vähän erilaisia näkemyksiä. 

Pääosassa eivät ole seinät, vaan se, mitä niiden sisällä tapahtuu

Uudistukseen liittyy myös keskittäminen. Lahtelaisille se näkyy niin, että kaksi terveysasemaa sulautetaan kolmanteen – pääterveysasemaan. Tavoitteena tehostaa tilojen käyttöä ja parantaa palvelujen saatavuutta, kustannustehokkaasti. Pääosassa eivät ole seinät, vaan toiminta – se, mitä seinien sisällä tapahtuu – tavoitteena tyytyväiset kuntalaiset.

 – Olemme jo luoneet maakunnallisen sote-keskuskonseptin. Hallituksemme on päättänyt siitä viime syksynä. Lähdemme kehittämään avosairaanhoitoa maakunnallisena kokonaisuutena ja siihen liittyy se, että millä ehdoilla ja mallilla teemme sitä yksityisen kumppanin kanssa. 

– Lahdessa on jo päätetty lakkauttaa kaksi muuta terveysasemaa ja kaikki se toiminta keskitetään tänne. Uskon, että kun etenemme näissä järjestelyissä, niin saamme tänne vahvan ja hyvän palvelutuotannon niin, että alueen asukkaat voivat olla tyytyväisiä siihen palveluun, mitä he saavat. Se on se meidän ensisijainen tavoite.

Erhola: Hallituksen sote-pykäliin kuluu vielä useampi vuosi

Päijät-Hämeen ratkaisu sinänsä ei ole mikään uusi keksintö.

– Meillähän on Suomessa tällaisia yhteisyrityksiä useampia, viisi tai kuusi ainakin.

Sote-uudistuksen toteuttajien kanssa hän ei halua ryhtyä vastakkainasetteluun, mutta toki toivoo päättäjiltä pykäliä. Niitä saa vielä pitkän tovin odottaa.

– Kyllähän siinä käytännössä joka tapauksessa useampi vuosi menee. 

Erholan koko haastattelu katsottavissa yllä olevasta videoklipistä. 

Tuoreimmat aiheesta

Sote