Paina neuvot mieleen – näin pelastaudut jäistä

jää_pilkkijä
Pilkkijä suuntaa jäille.All Over Press
Julkaistu 17.02.2015 14:12

TIEDOTE

Kevään tullessa jääkerros ohenee auringonpaisteen ja plussakelien myötä. Jäällä voi liikkua talvella turvallisin mielin, kun tietää, että jalkojen alla on riittävän paksua jäätä ja on varautunut mahdolliseen molskahdukseen etukäteen.

Jäihin pudonneen pelastaminen hyisestä vedestä on uroteko, mutta hengenvaarallisilta tilanteilta välttyminen on yllättävän helppoa. If listasi vinkkejä.

Heikkoihin jäihin putoamiselta välttyy näin

  • Tarkista jäätilanne esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen tai Ympäristöhallinnon nettisivuilta.
  • Varmin tapa varmistua jään paksuudesta, on mitata se itse kairaamalla jäähän reikä sellaisesta kohdasta vesistöä, jossa ei ole virtauksia.
  • Vältä jäällä liikkuessa rantoja, virtauskohtia ja siltojen alta kulkemista.

– Jäälle ei kannata lähteä liikkumaan itsekseen. Kaveri tuo lisäturvaa, sillä yhdessä jäällä liikkuessa joku on auttamassa toista pois kylmästä vedestä. Avun saapuminen avannon reunalle toiselta puolelta järveä tai satojen metrien päästä vie kallisarvoista aikaa, Ifin henkilövakuutusten johtaja Riitta-Liisa Salonen kertoo.

– Kännykkä kannattaa sujauttaa jäälle lähtiessä vedenkestävään suojapussiin, jotta kännykkä toimii, vaikka se olisi käväissyt vedessä. Kastuneella puhelimella kun on mahdotonta soittaa hätäkeskuksesta apua, Salonen jatkaa.

Mitä, jos kuitenkin putoaa heikkoihin jäihin?

  • Pidä aina jäällä liikkuessa mukana jäänaskalit, jotka roikkuvat oikeaoppisesti kaulassa. Jäihin pudotessa harmittaa vietävästi, jos naskalit ovat taskussa vetoketjun takana. Naskaleissa on usein myös pilli, johon puhaltamalla voi herättää toisten jäällä liikkujien huomion.
  • Mukana on hyvä olla naskalien lisäksi myös jotain kättä pidempää, jolla voi auttaa jäihin pudonnutta pois vedestä.
  • Kaverin kanssa ei kannata kulkea jäällä liian lähekkäin, koska saatatte jään pettäessä olla nopeasti kummatkin samassa avannossa. Jos kaveri putoaa jäihin, älä ryntää liian lähelle avantoa.
  • Jos putoat jäihin itse, eikä kaveria ole lähellä, huuda apua heti äläkä vasta ensimmäisen avannosta poispääsy-yrityksen jälkeen. Vaikka pääsisitkin nopeasti omin avuin pois vedestä, vaatteesi ovat märät ja kehostasi karkaa lämpöä, kunnes olet saanut märät vaatteet pois päältä. Toisen henkilön apu ja tuki ovat varmasti pelästymisen jälkeen tarpeen.

Laaja kotivakuutus tai matkatavaravakuutus kattaa pilkkijän irtaimistolle sattuvat omaisuusvahingot, kuten esimerkiksi kastuneen matkapuhelimen, rikkoutuneet vaatteet, vedenpohjaan uppoavan repun, pilkkivavan tai termospullon, Ifistä kerrotaan.

– Jäihin putoaminen on henkilövahinko, josta aiheutuvat vahingot ovat korvattavissa. Yleensä erilaiset ruhje- ja paleltumavammat ovat yleisimpiä. Jäällä liikkuessa tulee kuitenkin aina noudattaa erityistä huolellisuutta. Korvausta voidaan vähentää, jos jäihin tippuminen johtuu henkilön törkeästä huolimattomuudesta. On hyvä myös liikkua jäillä aina mahdolliseen molskahdukseen varautuneena. Hyviä keinoja ovat esimerkiksi jäänaskaleiden kantaminen kaulassa ja jäälle menemisen välttäminen pitkään kestäneiden plussakelien jälkeen varsinkin silloin, kun säätiedotuksissa varoitetaan heikoista jäistä, opastaa henkilövahinkojen korvausasiantuntija Anne Koivisto.

Lähde: If Vahinkovakuutusyhtiö

Kuva: All Over Press

Tuoreimmat aiheesta

Studio55