Painaisitko nappia? Mehiläisparvi muutti liikennevalotolppaan Manchesterissa: "Johti runsaaseen huutoon ja kiroiluun"

Joukko mehiläisiä asettui asumaan manchesterilaisen suojatien liikennevalotolppaan.

Manchesterilaiset tienylittäjät joutuivat viikolla kinkkiseen tilanteeseen. Parvi mehiläisiä oli seurannut kuningatartaan, joka oli päättänyt perustaa uuden väliaikaisen kotinsa liikennevaloihin Manchesterissa. Tapauksesta uutisoi muun muassa Mirror.

Oli jo alusta asti selvää, ettei mehiläiskolonia voisi pysyvästi jäädä valitsemaansa kotiin, joten paikalle kutsuttiin paikallinen mehiläishoitoon erikoistunut yritys. Mehiläishoitajat Gareth ja Louise Trehearn siirsivät hyönteiset väliaikaiseen pesään operaatiossa, joka kesti kaksi ja puoli tuntia.

– Mehiläisparvi lensi ja asettui vilkkaan manchesterilaisen tien risteykseen, Louise kuvailee alkutilannetta.

Luonnollinen selitys taustalla

Mehiläishoitaja Louise uskoo, että parvi ei olisi kovin pitkään viihtynyt liikennevaloja vaihtavassa tolpassa, vaan se olisi muuttanut uuteen pesään muutamassa vuorokaudessa.

– Ohikulkijat olivat aika järkyttyneitä, koska he eivät alkuun välttämättä edes huomanneet painikkeen peittäneitä tummia mehiläisiä, ennen kuin olivat vaarallisen lähellä niitä. Se johti runsaaseen huutoon ja kiroiluun, Louise kertoo.

Louise ja Gareth asettivat teipeillä rajatun alueen suojatakseen mehiläisiä, joka myös toimi ihmisille visuaalisena varoituksensa pysyä turvallisen mitan päässä pesän asukeista. Mehiläishoitajan suojapukuihin varustautunut kaksikko sai myös ohikulkijoilta runsaasti kysymyksiä.

– Ihmiset olivat todella kiinnostuneita, mutta myös huolissaan mehiläisten hyvinvoinnista.

Louise kertoo, että pesän siirrossa on tärkeää siirtää ensiksi mehiläiskuningatar, jota muut mehiläiset seuraavat. Hänen mukaansa hunajamehiläiset lisääntyvät vuosittain. Kuningatar tuottaa kerran vuodessa uuden kuningattaren, joka poistuu pesästä vieden mukanaan puolet mehiläiskoloniasta.

– Parveilevat mehiläiset etsivät turvallisen paikan laskeutua läheltä vanhaa pesää. Sen jälkeen parvesta lähetetään tiedustelijoita, jotka etsivät sopivaa pesäpaikkaa kolonialle, Louise selittää.

Metsässä mehiläiset tyypillisesti etsisivät onttoja puita, mutta nykypäivänä todennäköisempiä pesäpaikkoja ovat ilmanvaihtokanavien tyyppiset onkalot rakennuksissa.

Haastava operaatio

Liikennevaloihin jämähtäneen mehiläisparven pelastusoperaatio oli haastava urbaanin ja rauhattoman sijaintinsa takia. Sen takia mehiläisten siirto puiseen laatikkoon rakennettuun väliaikaiseen pesään venyi kahteen ja puoleen tuntiin.

– Ideaalitilanteessa olisimme odottaneet pimeäntuloon ja siirtäneet parven silloin. Näin olisimme varmistaneet, että kaikki pesän mehiläiset olisi saatu siirrettyä. Sijainti oli kuitenkin niin haastava, ettemme olisi voinut jättää mehiläisiä vartioimatta enää viideksikään tunniksi, Louise selittää.

Säyseä mehiläisparvi

Yhtäkään tapaturmaa ei raportoitu, vaikka pesä vaikutti olevan vaarallisessa paikassa, kun tienylittäjien olisi pitänyt pystyä mehiläisten ohi kurottautuen painaa liikennevalot vaihtavaa painiketta.

– Hunajamehiläiset kyllä pistävät ja pistävätkin jos esimerkiksi niitä yritetään liiskata, Louise varoittaa.

Mehiläisten ja ohikulkijoiden hyvinvoinnin takia parven väliaikainen siirto ei voinut odottaa.

– Mehiläiset ovat kuitenkin parveillessaan säyseimmillään, paitsi jos ne kokevat itsensä uhatuksi, Louise paljastaa.

Louisen mehiläishoitoon keskittynyt yritys Manchester Honey Company jakaa sosiaalisessa mediassa runsaasti materiaalia, jonka avulla mehiläisten maailmaan voi tutustua tarkemmin.

–  Olemme keränneet yli 54 parvea eteläisessä Manchesterissa pelkästään tämän vuoden aikana. Vuosi on ollut todella kiireinen, Louise paljastaa.

Äskettäin yksi parvi pelastettiin postilaatikosta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Lähteet: Kameraone ja Mirror

Lue myös:

    Uusimmat