Eläinlääkäri neuvoo, miten voit hoitaa hyönteisen pureman tai piston saanutta lemmikkiäsi.
Kesällä voi käydä niinkin ikävästi, että ampiainen tai mehiläinen pistää omaa karvaturria. Pisto voi olla hyvinkin kivulias.
Mustin ja Mirrin etäeläinlääkäripalvelua pyörittävä eläinlääkäri Eva Kaisti kertoo, miten hyönteisten pistoksia ja puremia hoidetaan ja milloin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Hän muistuttaa, että pureman tai pistoksen hoito riippuu ennen kaikkea sen laajuudesta.
Lue myös: Vietkö koiran uimaan? Nämä ovat sinilevämyrkytyksen oireet – muista myös "hot spotin" vaara
Näin hoidat pistokset
Ampiaisen pistosta ihoon ei jää piikkiä toisin kuin mehiläisen pistosta. Jos kissaa tai koiraa pisti mehiläinen, pistin voidaan poistaa kaapimalla se pankkikortin avulla lemmikin ihosta. Pistintä ei tule puristaa pinseteillä tai kynsillä, jottei vahingossa tule puristaneeksi lisää myrkkyä lemmikkiin.
Sekä ampiainen että mehiläinen jättävät tyypillisesti jälkeensä punaisen ja kipeän turvotuspaukaman. Usein näihin riittää hoidoksi kylmääminen sekä ihmisille tarkoitettu mieto kortisonivoide.
Lemmikin turkkiin saattaa kiinnittyä myös punkki. Olemme aiemmin kertoneet ohjeen sen irrottamiseen koiran turkista.
Lue myös: Onhan tämä asia kunnossa lemmikilläsi? – "Meiltä kysytään usein, kuinka moni eläin säästyisi lopetukselta, jos..."
Ensiapuna viilennystä
Viilentäminen on hyvä ensiapu pistoihin ja puremiin. Koiran voi viedä järveen uimaan tai pisto- tai purema-aluetta voi suihkuttaa viileällä vedellä. Myös pyyhkeeseen kääritty kylmäkalle sopii ensihoidoksi ampiaisen pistoon ja muihin vastaaviin.
Viilentämiseen voi käyttää myös viilentävää geelipakkausta, pakastevihannespussia tai kylmää kosteaa pyyhettä. Niitä kannattaa pitää vaurioituneella alueella noin 10–20 minuuttia pari kolme kertaa noin 3–4 tunnin ajan.
Kaisti muistuttaa, että pistokohdan rapsuttaminen tai nuoleminen pitäisi estää noin kolmen vuorokauden ajaksi, kunnes turvotus ja kipu helpottavat. Mikäli lemmikillä on kovaa turvotusta hengitysteiden alueella, tulisi lääkäriin suunnata saman tien.
Lue myös: Kuuma asfaltti voi polttaa koiran tassut – ehkäise palovammat "supervarmalla tarkistuskeinolla"
Näistä oireista lääkäriin!
Mehiläisten tai ampiaisten pistosta voi pahimmillaan seurata eläimelle hengenvaarallinen allerginen reaktio, anafylaktinen shokki. Vakava reaktio syntyy yleensä viimeistään kymmenen minuutin sisällä pistosta. Sellaisen iskiessä pitää lähteä välittömästi lääkäriin.
– Minulla oli kesäkuun lopussa tällainen potilas etäkäynnillä. Jos eläin hoippuu, valahtaa veltoksi, läähättää hysteerisenä, on puhuttelematon ja sillä on tuhkanvaaleat ja tummanpunaiset limakalvot, tulee suunnata salamana klinikalle, Kaisti kertoo.
– Klinikalle tulee soittaa matkalta, jotta kaikki tarvittava ensiapu on valmiina saapuessanne! hän painottaa.
Etäeläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä, jos lemmikki kärsii allergisesta reaktiosta, urtikariasta eli nokkosihottumasta tai jos sen tassujen alueella on voimakasta turvotusta.
Kutinaan ja poltteeseen
Ihmisten reseptivapaita hydrokortisonivoiteita voi käyttää helpottamaan lemmikkiä kiusaavaa kutinaa ja poltteen tunnetta. Jos niitä käyttää, tulisi estää lemmikkiä nuolemasta voidetta pois: paitsi että aine poistuu iholta vaikuttamasta, kortisoni ei tee hyvää limakalvoille vaan ohentaa niitä ja voi ärsyttää vatsaa.
Samasta syystä kyytabletin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä sekin sisältää kortisonia. Kaisti muistuttaa, että kortisoni rasittaa erityisesti pennun tai ikääntyneemmän lemmikin elimistöä.
Hän painottaa myös, että kyytablettia ei saa antaa samaan aikaan tulehduskipulääkkeen kanssa. Se yhdessä kortisonin kanssa voi aiheuttaa eläimelle vatsahaavan.
Pidä hollilla ensiapupakkausta!
Jos oma koti tai mökki sijaitsee paikassa, jossa on paljon pistäviä tai purevia hyönteisiä, olisi hyvä pitää varalla ensiapupakkausta. Siinä voisi olla kyytabletti sekä ihmisille tarkoitettu antihistamiinitabletteja.
– Eläimiin tehoavat parhaiten niin sanotut ensimmäisen sukupolven antihistamiinit, jotka väsyttävät ihmisiä, mutta jotka tutkimusten mukaan tehoavat koirille sekä kissoille paremmin, kertoo Kaisti.
Ensimmäisen sukupolven antihistamiineilla Kaisti tarkoittaa esimerkiksi Heinixiä tai Histeciä.
Varmista ensin lääkkeiden tarpeellisuus
Kaisti kehottaa ennen Heinixin tai vastaavan antamista varmistamaan etäpalvelun kautta eläinlääkäriltä, että annos on oikea ja lääke ylipäätään tarpeen. Aina antihistamiineille tai muille tropeille ei ole tarvetta.
– On tullut vastaan tapauksia, joissa mäkäräiseen pistoon on haluttu antaa kyytabletti. Sellaisia ei pidä turhan päiten antaa kyytabletissa olevan kortisonin takia.
Sekä antihistamiinien että kyytablettien kohdalla tulee ensin kääntyä eläinlääkärin puoleen.
– Ainakaan suun kautta annettavia lääkkeitä en suosittele omin päin käytettäväksi, Kaisti toteaa.
Omin päin voisi laittaa korkeintaan hydrokortisonivoidetta, jos pystyy estämään lemmikkiä nuolemasta sitä. Koiralle voi laittaa vaikka T-paidan tai kaulurin.
Haastattelun ohella osittaisena lähteenä käytetty Eva Kaistin blogia.