Päiväkotipsykologit ja -kuraattorit ovat vähentäneet päiväkotien kaaosta ja perheet kiittävät – "Kyllä tälle palvelulle on ollut tarvetta"

Nopeampi tuki perheille. Se on homman idea. Vantaan päiväkodeissa on työskennellyt nyt vuoden ajan psykologeja ja kuraattoreita. Kokemusten mukaan tukea perheiden haasteisiin saa nyt aiempaa nopeammin. Vantaalla on havaittu, että uusi ammattiryhmä on auttanut tavoittamaan niitäkin perheitä, jotka eivät muuten välttämättä ohjautuisi palvelujen piiriin.

Vantaalla on kolme kuraattori-psykologi-työparia, jotka tekevät töitä parissakymmenessä päiväkodissa.

– Meidän tehtävänä on täällä tukea lasten hyvinvoinnissa ja myös perheitä siinä vanhemmuudessa, mihin päiväkodin henkilökunnalla ei ole välttämättä aikaa ja resurssia, kertoo varhaiskasvatuksen psykologi Sari Aalto, Vantaan kaupungilta. 

– Esimerkiksi tyypillisiä, missä meihin ollaan yhteydessä, on käyttäytymisen pulmat. Lapsi on esimerkiksi aggressiivinen, impulsiivinen, levoton täällä päiväkodissa ja kotona. Ja sitten me mietitään yhdessä vanhempien ja henkilökunnan kanssa, että mitä sen lapsen pitää oppia, mitä meidän aikuisten pitää tehdä, että se lapsi oppisi niitä oikeita käyttäytymismalleja, Aalto jatkaa.

Mikä tämän uuden ammattiryhmän merkitys teille on siellä arjessa?

– Me saamme perheille paljon nopeammin tukea eli me pystymme tarjoamaan apua myös pieniinkin pulmiin – vaikka nukahtamisvaikeuksiin tai uhmaan – keskusteluapua kuraattorilta ja psykologilta. Aiemmin me olemme joutuneet lähtemään etsimään tukea perheelle palveluverkostoista, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Taru Aroalho Hepopuiston päiväkodista. 

"Päästään tavoittamaan nekin perheet, jotka eivät muuten välttämättä mihinkään palveluihin ohjautuisi"


Työparit ovat saaneet kiitosta päiväkotien lisäksi lasten vanhemmilta. Asiantuntijan mukaan varhainen puuttuminen tapahtuu nyt Vantaan päiväkodeissa aiempaa paremmin ja nopeammin.

– Kyllä selvästi. Että kyllä tälle palvelulle on ollut tarvetta. Nyt huomataan, että päästään tavoittamaan nekin perheet, jotka eivät muuten välttämättä mihinkään palveluihin ohjautuisi. Esimerkiksi suuri osa meidän asiakasperheistä on eri kulttuuri- ja kieliryhmistä, Aalto toteaa.

Henkilökunnan mukaan varhainen puuttuminen näkyy arjessa pienempänä kaoottisuutena.

– Kyllä se näkyy. Että kun perheet saavat nopeammin sen avun, niin silloin se tilannekin rauhoittuu nopeammin, että se ei lähde sellaiseksi vaikeammaksi, että ei tule sellaista lumipalloefektiä perheisiin, Aroalho kertoo. 

Vantaalla kerrotaan, että valtakunnallisesti malli on ainakin toistaiseksi harvinainen, mutta löytyy kuitenkin joitakin kuntia, joissa tällaisia käytäntöjä on.

Lue myös:

    Uusimmat