Valtioneuvoston tänään hyväksymä päivitetty turvallisuusstrategia korostaa median roolia yhteiskunnan henkisen kriisikestävyyden ylläpitäjänä.
Strategian mukaan kriittisen medialukutaidon, digitaalisen perusosaamisen sekä luotettavan journalismin ja mediailmapiirin edistäminen auttavat torjumaan disinformaatiota.
Strategiassa myös korostetaan, kuinka tärkeitä turvallisuuden rakennusaineita kansalaisten henkinen kriisinsietokyky ja luottamus viranomaisiin ovat.
Strategian ovat laatineet viranomaiset, järjestöt ja elinkeinoelämä yhdessä.
– Kriisitilanteessa on mahdollista, että demokraattisten instituutioiden toimintakykyä, valtiojohdon asemaa ja päättäjien uskottavuutta voidaan tarkoituksellisesti pyrkiä horjuttamaan, strategiassa sanotaan.
Strategiassa myös varoitetaan syrjäytymisen seuraamuksista.
– Tasaisesti jakautunut hyvinvointi, terveys ja toimintakyky estävät yhteiskunnan jakautumista. Syrjäytymisen ehkäisy ja eriarvoisuuskehityksen torjuminen tukevat oikeudenmukaista yhteiskuntaa ja henkistä kriisinsietokykyä sekä vakauttavat yhteiskunnallisia oloja, strategiassa painotetaan.
Tänään hyväksytty turvallisuusstrategia päivitettiin edellisen kerran vuonna 2010.
Sen tavoite on turvata yhteiskunnan toimintakyky, säilyttää Suomen itsenäisyys ja edistää kansalaisten turvallisuutta.
"Sotilaallinen uhka on mahdollinen" - Evakuointisuunnittelu pidetään ajantasaisena
Strategiassa käsitellään varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin kuten esimerkiksi äkilliseen laajamittaiseen maahantuloon, aseelliseen konfliktiin, biologisiin uhkiin ja säteilyvaaratilanteisiin.
Siinä myös määritellään yhteiskunnan elintärkeät toiminnot, joiden jatkuminen on taattava myös poikkeustilanteissa, ja eritellään ministeriöt, jotka eri toiminnoista ovat vastuussa.
Väestön suojaamista käsittelevässä osuudessa todetaan, että Suomeen kohdistuva sotilaallinen uhka on mahdollinen, minkä vuoksi siviilisektorin tulee varautua uhkan toteutumiseen.
Väestönsuojien rakentamista jatketaan ensisijaisesti sotilaallisiin uhkiin varautumiseksi ja muun muassa evakuointisuunnittelu pidetään ajantasaisena.
Väestön asumisen turvaamiseksi ylläpidetään lainsäädännöllistä ja hallinnollista valmiutta asuttaa poikkeustilan vuoksi suuri joukko ihmisiä uudestaan.
"Kielteisen päätöksen saaneiden maasta poistamista on nopeutettava"
Strategiassa painotetaan, että sekä oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kuntaan sijoittumista että kielteisen päätöksen saaneiden maasta poistamista on nopeutettava.
– Laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden palauttaminen on olennainen väline laittoman maahanmuuton ehkäisyssä ja torjunnassa, strategiassa kirjoitetaan.
Myös puutteellisen kotoutumisen negatiivisista vaikutuksista sisäiseen turvallisuuteen muistutetaan.
– Hyvät väestösuhteet, vuorovaikutus, myönteiset asenteet ja turvallisuuden ja osallisuuden tunne edistävät kaksisuuntaista kotoutumista, strategiassa sanotaan.
Maahanmuuton hallinnassa tärkeässä asemassa ovat myös yhteydet kansainvälisellä tasolla.
– Menestyksekäs maahanmuuton hallinta edellyttää tiiviitä yhteyksiä paitsi lähialueisiin, myös maahantulijoiden lähtö- ja kauttakulkumaihin. Hyvät operatiiviset työsuhteet korostuvat esimerkiksi maasta poistamisen yhteydessä, turvallisuusstrategiassa sanotaan.