Pakettiautoilija törmäsi taksiin – taksissa turvavyöttä kyydissä ollut matkustaja kuoli

Käräjäoikeus tuomitsi pakettiautoilijan sakkorangaistukseen kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 69-vuotiaan autoilijan peräänajo-onnettomuudesta, jossa kuoli yksi ihminen. Tuomion mukaan mies ajoi pakettiautollaan edellään ajaneen taksin perään. Taksissa takapenkillä olleella matkustajalla ei ollut turvavyötä, ja hän löi päänsä etupenkkiin. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa.

Oikeuden mukaan törmäys johtui siitä, että pakettiautoilija ei pitänyt riittävää turvaväliä. Oikeuden mukaan matkassa oli myös huonoa onnea. Onnettomuus sattui Helsingissä heinäkuussa 2020.

Törmäys ei ollut kova

Syytetty kiisti syytteen. Hänen mukaansa taksi oli ajanut hänen eteensä kovalla vauhdilla, ja hän joutui jarruttamaan voimakkaasti. Hän sanoi töötänneensä useita kertoja.

Taksi oli hidastanut risteyksessä, minkä takia myös hän joutui hidastamaan ja ohjaamaan pakettiautonsa vastaantulijoiden kaistalle, mies sanoi. Sitten taksi oli pysähtynyt tai hiljentänyt ryömittämisvauhtiin. Mies sanoi painaneensa jarrua, mutta törmänneensä siitä huolimatta taksin perään.

Taksikuski kertoi, että oli ajanut hiljaa, koska tien oikeassa laidassa oli pysäköityjä autoja. Hän sanoi ajatelleensa, että autojen välistä voisi tulla lapsia. Taksikuskin mukaan pakettiautoilija oli tööttäillyt ja ajanut koko ajan lähemmäs.

Sekä syytetyn että taksikuskin mukaan törmäys oli hiljainen. Taksikuski sanoi huomanneensa vasta auton pysäköityään, että matkustajan päästä vuotaa verta.

Kuskille 70 päiväsakkoa

Oikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että taksikuski olisi toiminut huolimattomasti. Oikeus katsoi, että pakettiauton kuljettaja toimi liikenteessä huolimattomasti, kun ei pitänyt turvaväliä.

– Edellä todetuin tavoin kuolema ei ole ollut menettelyn ennalta arvaamaton seuraus. Näin vakava seuraus ei ole kuitenkaan kovin todennäköinen seuraus vaan mukana on ollut myös huonoa onnea, tuomiossa sanotaan.

Miehen olisi oikeuden mukaan täytynyt tietää, että ilman turvaväliä ajamisen seuraus voi olla kuolemaan johtava törmäys.

– Liikenneonnettomuuksissa on hiljaisessakin vauhdissa vakavan loukkaantumisen ja kuoleman mahdollisuus, tuomiossa sanotaan.

Oikeus tuomitsi 69-vuotiaan miehen 70 päiväsakon rangaistukseen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta. Hänen tuloillaan maksettavaa sakosta tulee 1 400 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat