Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että riskimaista saapuneet määrätään pakkokaranteeniin.
Niille, jotka joutuisivat jäämään pois töistä karanteenin vuoksi, maksettaisiin täysimääräinen korvaus menetetyistä ansiotuloista.
Kelan etuuspäällikkö Milla Kaitola kertoo MTV Uutisille, että korvauksissa noudatetaan nykyisen tartuntatautilain mukaista säädäntöä tartuntatautipäivärahasta.
– Joko työnantaja maksaa työntekijälle palkkaa karanteeniajalta tai jos henkilö on yrittäjä, niin Kela korvaa hänen ansiotulon menetyksensä, hän sanoo.
– Jos tuntityöläiset pystyvät työvuorosuunnittelulla osoittamaan, että heiltä jää vuoroja tekemättä, niin myös he ovat oikeutettuja päivärahaan.
Nyt, kun omaehtoisesta karanteenista on siirrytty hallinto-oikeudellisella päätöksellä pakkokaranteeniin, päivärahan maksaminen on Kaitolan mukaan perusteltua.
Lue myös: Saarikko ja muut poliitikot täräyttivät mielipiteensä riskimaihin matkustamisesta: "Ei ole oikein, että niihin tietoisesti matkustava saa korvauksen"
"Ei se näin voi olla"
Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty, vaikuttaako korvausten saamiseen esimerkiksi se, että henkilö on omasta tahdostaan matkustanut niin sanotuissa riskimaissa. Kysymyksen nosti esiin muun muassa vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara Twitterissä.
Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.
– Jos matkustan hurlumhei-lomalle koronakeskittymään, saan lisäbonuksena kahden viikon loman kotona täydellä palkalla Kelan maksamana. Ei se näin voi olla, Soininvaara kommentoi.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistuttaa, että Suomesta on oikeus matkustaa myös riskialueille ja tarvittaessa palata Suomeen, mutta omaa harkintaa on syytä harjoittaa.
Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.
– Vapauteen kuuluu vastuu. Tämä on jokaisen hyvä muistaa, Marin kirjoittaa Twitterissä.
Kaitolan mukaan olosuhteet, joiden takia henkilö on joutunut karanteeniin, eivät vaikuta päivärahan maksamiseen.
– Emme Kelalla sinänsä arvioi hakijan tilannetta, vaan keskitymme noudattamaan meille laissa annettuja tehtäviä, hän toteaa.
– En tiedä, miten vaikka muissa Pohjoismaissa tai muualla Euroopassa korvausten maksaminen on järjestetty. Tartuntatautipäiväraha on aika suomalainen keksintö.