Pääministeri Marin lupaili lakimuutosta koronan parempaan hallintaan: "Olisin itsekin toivonut, että olisimme voineet vahvemmin ohjata alueita toimimaan" – keskusta valmis valmiuslakiinkin

1:38img
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko väläyttää, että valmiuslain käyttöönotto voi tulla kysymykseen, mikäli tautitilanne pahenee
Julkaistu 08.12.2020 21:39
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Sanna Marin (sd.) kertoo, että hallitus luovuttaa tartuntatautilain muutokset eduskunnalle torstaina. Annika Saarikon mukaan Keskusta ei ole sulkenut valmiuslakia pois keinovalikoimista, kun taas Jussi Halla-aho (ps.) vaati lisää poliittista johtoa hallitukselta varsinkin alueiden suuntaan. 

Sanna Marin (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.) kohtasivat Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman tv-tentissä. Ensimmäisessä osiossa keskusteltiin koronavirustilanteesta ja koronakriisin hoidosta. 

– Valmiuslakiakaan emme ole sulkeneet pois. Keskusta on ollut koko ajan valmis valmiuslain käyttöönottoon, mutta se on äärimmäinen ja välttämättömin ratkaisu, se ei ole varmuuden vuoksi -toimenpide, kertoi Keskustan puheenjohtaja Saarikko.

Koko ohjelman seurantaan pääset tästä: MTV Uutiset seuraa hetki hetkeltä puoluejohtajien tenttiä – mukana Marin, Halla-aho, Saarikko ja Orpo

Valmiuslain avulla voitaisiin esimerkiksi varmistaa terveydenhoidon henkilöstön ja muun kapasiteetin riittävyys esimerkiksi lääkärien ja hoitajien joululomia perumalla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan vaati hallitukselta lisää selkärankaa alueille.

– Poliittisen johtajuuden pitää tulla hallituksesta, koska monessa tapauksessa paikalliset viranomaiset ovat haluttomia ryhtymään ilmeisen epäsuosittuihin ja mahdollisesti virheellisiin toimenpiteisiin, jos niillä ei ole korkealta tulevaa mandaattia, Halla-aho kuvaili.

Hallitus päättää tartuntatautilain muutoksista torstaina.   

– Olisin itsekin toivonut tänä syksynä, että me olisimme voineet vahvemmin ohjata alueita toimimaan, Marin yhtyi muiden arvioihin.

Halla-ahon mukaan toistaiseksi on vaikea sanoa, miten paljon koronatilanne on seurausta koronantorjuntapolitiikasta ja miten paljon tuurista. Saarikko oli eri linjoilla.

– Ei tämä ole vain tuurista kiinni. Ei ole vain sattumaa, että Suomi on selvinnyt hyvin. Suomalaiset ovat noudattaneet näitä rajoituksia ja sen takia Suomi on pärjännyt hyvin, Saarikko napautti.

– Kollega Saarikko lähti nyt kuntavaalilaukalle hiukan ennen aikojaan, Halla-aho vastasi.

Kukaan ei puhunut sairaanhoitajien koronabonusten puolesta

Tentissä puoluejohtajia pyydettiin nostamaan käsi ylös, jos heidän mielestään sairaanhoitajille tulisi maksaa erillinen rahapalkkio, eräänlainen koronabonus siis. Yksikään käsi ei noussut.

Sanna Marinin mukaan syy on se, että hallitus tai eduskunta ei ole työmarkkinaosapuoli, eivätkä ne sovi palkoista tai työehdoista.

– Emme voi lähteä sellaiselle tielle, että poliittisesti lähtisimme huutokauppaan ihmisten palkoista. Jos meiltä kysytään, että ansaitsisivatko hoitajat meidän mielestämme koronakorvausta tästä tehdystä korvauksesta, uskoisin että vastaisimme että kyllä, Marin sanoi.

Saarikon mukaan laajemmasta näkökulmasta katsottuna on hankala vetää rajaa siihen, kenelle raskaan työn lisä kuuluisi poikkeusaikana.

– Mihin sitten vedettäisiin raja? On monta muutakin ammattiryhmää, jotka ovat venyneet poikkeuksellisesti, Saarikko muistutti.

Puheenjohtajilta kysyttiin, pitäisikö hoitajille maksaa koronabonusta palkkaansa – näin moni käsi nousi

4:53img

"Suhtaudun tähän rokotteeseen samalla pragmaattisuudella kuin muihinkin"

Koronakeskustelun päätteeksi puitiin todennäköisesti alkuvuonna Suomeenkin saatavaa koronarokotetta. Halla-ahoa lukuun ottamatta puheenjohtajat nyökyttelivät sen merkiksi, että aikovat rokotteen ottaa heti, kun oma vuoro osuu kohdalle. Halla-ahon mukaan hän ei ole vielä tehnyt asiasta mitään päätöstä, koska kukaan ei ole rokotetta vielä hänelle tarjonnut.

– Suhtaudun tähän rokotteeseen tismalleen samalla pragmaattisuudella, kuin kaikkiin muihinkin rokotteisiin. Oletan, että meille annetaan aikanaan ohjeistuksia asiasta ja kerrotaan, missä järjestyksessä rokotusjonossa olemme, Halla-aho totesi.

Myös koronakriisin jälkeiseen aikaan katsominen nähtiin tentissä tärkeänä, mutta keinot vaihtelevat.

– Me ollaan mietitty, miten saataisiin pyörät pyörimään ja kakkua kasvatettua, jotta olisi jaettavaa. Me keskitymme siihen, miten kakkua kasvatetaan, emmekä siihen, miten kakkua jaetaan, Orpo sanoi.

Jutun otsikkoa täsmennetty kello 23.21. Jutusta myös poistettu virheellinen maininta siitä, että esitys tartuntatautilaista antaisi hallitukselle keinoja puuttua suoraan alueiden toimintaan.

Lue myös: Miten koronarokotetta jaetaan eri puolille Suomea – voiko tautitilanne tai ikäjakauma vaikuttaa? "Meillä on mahdollisuus tehdä pientä viilausta"

 Koronapotilaiden määrä sairaalassa kasvoi räjähdysmäisesti – Husin Järvinen on huolestunut: "Rupeaa kohta puoliin olemaan pulaa tehohoitopaikoista"

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka