Pakokauhu kasvaa Gazassa yhteyksien katketessa – asiantuntija: "Ihmiset eivät tiedä, mitä eri puolilla tapahtuu tai mihin mennä"

Lähi-idän tutkimuksen professorin mukaan Gazan yhteyksien katkeaminen antaa Israelille toimintavapauden.

Israel ilmoitti perjantai-iltana laajentavansa maahyökkäystään Gazaan. Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusolan mukaan tilanteen kokonaiskuva ei ole vielä hahmottunut, mutta kyse voi olla kahdesta eri vaihtoehdosta.

Israel joko täydentää ilmapommituksiaan tekemällä yksittäisiä iskuja eri puolille Gazaa tai se on käynnistämässä huomattavan laajan maahyökkäyksen.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole tarpeeksi informaatiota siihen, että voisimme varmuudella sanoa, kummastako on kysymys. Lähipäivät näyttävät, Juusola toteaa.

Kyseessä olevien niin sanottujen pistohyökkäyksien tarkoituksena voi olla hyökkäykseen valmistautuminen, tiedonkeruu sekä mahdollisesti sellaisten kohteiden tuhoaminen, jotka on vaikeaa tai mahdotonta tuhota pelkillä ilmahyökkäyksillä, Juusola arvioi. 

Israel on kertonut tehneensä iskuja 150 maanalaiseen kohteeseen. Hamas on vuosien aikana rakentanut Gazan alle laajan tunneliverkoston, joka on keskeinen osa sen sodankäyntiä.

– Se mahdollistaa sen, että (Hamasin) taistelijat voivat olla enemmän tai vähemmän turvassa myös Israelin ilmaiskujen aikana, Juusola kertoo.

Tunneleita on käytetty myös aseiden ja siviilitarvikkeiden salakuljetuksiin sekä terrori-iskuihin israelilaisia vastaan. 

– Tämä on aika tyypillistä sodankäynnin historiassa. Sissiliikkeet pyrkivät rakentamaan tämäntyyppistä verkostoa, joka mahdollistaa taistelemaan sotilaallisesti ylivertaista vihollista vastaan, Juusola lisää.  

Tapahtumista vaikeaa saada puolueettomia tietoja

Yhteydet Gazaan ovat tällä hetkellä hyvin pitkälti poikki ja tapahtumista on hankala saada puolueettomia tietoja. 

Hamas on raportoinut 7 700 kuolleesta, mutta Juusolan mukaan sotatilanteessa lukuihin tulee suhtautua realistisesti. 

– Terveysviranomaiset Gazassa ovat aikaisemmissa konfliktitilanteissa antaneet suhteellisen luotettavia tietoja. Joka tapauksessa on selvää, että siviiliuhrien määrä on huomattava. 

Pakokauhu alueella lisääntyy.

– Ihmiset eivät tiedä, mitä eri puolilla Gazaa tapahtuu, mihin mennä tai mikä on omaisten ja sukulaisten tilanne, Juusola sanoo.  

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta konfliktin aikana Hamasin valtaannousun jälkeen, kun Israel on sulkenut näin laajasti yhteydet Gazasta.

Mikä on Israelin tavoite tiedonkulun estämiselle?

– Mitä vähemmän heidän hyökkäyksestään tiedetään, sitä suurempi toimintavapaus heillä on sekä suhteessa tiedonvälitykseen ja tiedotusvälineiden kysymyksiin että myös suhteessa siihen, miten Gazan alueen Hamasin taistelijat pystyvät valmistautumaan Israelin iskuihin, Juusola kertoo.  

Lue myös:

    Uusimmat