Pakolaiset pelinappuloina Turkin ja EU:n rajalla: "Tilanne on pakolaisten kannalta erittäin vakava"

7:35img
Miksi Turkki avasi rajan Eurooppaan? Tutkija kertoo, voiko vuoden 2015 pakolaiskriisi toistua.
Julkaistu 02.03.2020 11:10
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Kreikan rajalle on saapunut paljon siirtolaisia sen jälkeen, kun Turkki kertoi avaavansa EU:n vastaisen rajansa pakolaisille.

Kreikan mukaan lauantaiaamun ja sunnuntaiaamun välisenä aikana ainakin 10 000 ihmistä yritti ylittää rajan laittomasti. Turkin viranomaisten mukaan määrä on ollut moninkertainen.

MTV Uutiset Liven vieraana ollut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta totesi, että pakolaiset ovat hyvin hankalassa tilanteessa rajavyöhykkeellä. 

– Pakolaisten kannalta tilanne on erittäin vakava. He ovat jääneet rajavyöhykkeelle välitilaan. Kreikan viranomaiset ovat ilmoittaneet hyvin päättäväisesti, että he eivät myönnä uusia oleskelulupia. He eivät ylipäätään päästä ketään rajan yli.

Alaranta kertoi, että Kreikan viranomaiset ovat valmiita käyttämään voimaa pakenevia ihmisiä vastaan. Yhteenottoja on jo ollut.

– Ihmiset heittelevät kiviä ja siihen vastataan mahdollisesti kyynelkaasulla. Tällaisia kuvia olemme sieltä nähneet. Näissä tilanteissa se on tyypillistä.

"EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus ei ole voimassa"

Turkki kertoi lauantaina avaavansa EU:n vastaisen rajan Kreikassa. Turkin ilmoitus rajan avaamisesta on ennakoitu aloittavan pakolaisaallon Eurooppaan. 

Turkki on kiristänyt sotatoimiaan Syyriassa. Maa on tehnyt useita tuhoisia iskuja Syyrian sotilaita vastaan. Turkin iskuissa on kuollut ainakin 19 Syyrian hallinnon sotilasta. Turkki kiristi toimiaan sen jälkeen 34 maan sotilasta kuoli Syyrian iskussa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus ei ole ainakaan toistaiseksi voimassa. 

Levottomasta tilanteesta Kreikan ja Turkin rajalla tarkemmin Alarannan haastattelussa videolla.

Tuoreimmat aiheesta

Turkki