Kreikka saattaisi ryhtyä hurjiin toimiin muita EU-maita vastaan nahkansa pelastamiseksi, arvioi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.
Kangasharju toteaa, että Kreikka voisi jopa alkaa kiristämään muuta Eurooppaa pakolaispolitiikallaan. Tilanteen edetessä Kreikka voisi hyvinkin ilmoittaa, ettei se pysty valvomaan rajojaan ja päästää painostuskeinona pakolaisia Eurooppaan.
– Jos Kreikka ajautuisi pois eurosta, sillä ei enää olisi kovinkaan paljoa hyvää tahtoa tai lojaalisuutta jäljellä euroa kohtaan. Se voisi helpostikin ruveta tällaisia asioita kehittelemään, Kangasharju kommentoi.
– Jos Syriza ei halua luovuttaa eikä antaa periksi, mutta troikka pakottaa, niin on helppo ajatella, että tällaiset painostuskeinot tulisivat mukaan kuvioihin.
Syriza on kreikkalainen vasemmistopuolue, joka on vastustanut viime aikojen leikkauspolitiikkaa rankasti. Troikaksi kutsutaan Euroopan unionin, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston muodostamaa yhteistyötä.
Samanlaisia ajatuksia pakolaisilla kiristämisestä on heittänyt aiemmin myös muun muassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.
Dramaattiset hetket
Vaikka Kreikka-sopassa on nähty käänteitä ennenkin, Kangasharjun mukaan tulevat päivät ovat entistä merkittävämpiä. Maanantaina Brysselissä kokoontuvat sekä euromaiden valtiovarainministerit että valtiojohtajat.
– Näin isoja kokouksia ei ehditä kovin monesti järjestämään näiden jälkeen. Aika alkaa loppumaan, koska Kreikan pitäisi jostain saada rahat 30. päivän IMF-maksuihin ja heinäkuun 20. päivän EKP-maksuihin, Kangasharju tiivistää.
Jos rahoja ei löydy, Kreikka ajautuu maksukyvyttömäksi. Se tarkoittaisi rahahanojen sulkeutumisen, sillä hätärahoitusta, jonka varassa Kreikka tällä hetkellä on, ei anneta kuin akuutissa kassakriisissä oleville.
– Kun keskuspankki joutuu lopettamaan hätärahoituksen kreikkalaisille pankeille, silloin ne menevät nurin ja maa on totaalisessa kaaoksessa.