Suomen ensisijainen toive Kreikka-neuvotteluissa oli Kreikan väliaikainen ero eurosta.
– Nyt kun neuvotteluista pystyy puhumaan, niin Suomen ratkaisumalli kriisissä olisi ollut se, että Kreikka olisi väliaikaisesti lähtenyt eurosta. Se nähtiin lähtökohtaisesti parhaana ratkaisuna, mutta asiasta ei saatu riittävää yhteisymmärrystä Euroopassa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sampo Terho.
MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Terho ja Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich pohtivat, että Kreikan talouskriisi on nostanut uudella tavalla eurosta eroamisen tapetille.
– Aiemmin on pitkään puhuttu muun muassa euron peruuttamattomuudesta, mutta jos Saksan kaltainen euromaa tuo esityksen edes väliaikaisesta euro-erosta, niin eihän eroa voi jatkossakaan sulkea pois. Eroaminen on noussut aidoksi mahdollisuudeksi. Eli ei Kreikankaan turvallisuus euroalueessa ole mitenkään kirkossa kuulutettu, von Gerch kertoo.
Kreikalle erääntyy tänään Euroopan keskuspankin 4,2 miljardin euron velka, jonka sen on tarkoitus maksaa takaisin siltarahoituksen avulla. Kreikassa on jouduttu tekemään paljon vyönkiristyksiä ja kansanedustaja Sampo Terhon mukaan jää nähtäväksi, miten kreikkalaiset selviävät tulevista taloustiukennuksista.
– Viimeisimmissä käänteissä näemme rahoituslaitosten, pankkien merkityksen yhteiskunnalle. Jos pankit joudutaan sulkemaan ja rahoitusjärjestelmä hyytyy, niin koko yhteiskunta uhkaa pysähtyä 2-4 viikossa. Ei ole enää lääkkeitä apteekeissa, ei bensaa bensa-asemilla eikä maitoa kaupassa, Terho huomauttaa.