Pakolaisten kohtelu Kreikassa pysäytti kokeneen suomalaispoliisinkin: Ihmisiä kohdeltiin kuin karjaa

pakolaiset siirtolaiset välimeri pakolaiskriisi truvapaikanhakija kreikka laiva
Syyrian sotaa paenneita pakolaisia siirreltiin Kreikan saarilla risteilyaluksen avulla. Kuva otettu 20.8.2015.EPA
Julkaistu 14.05.2016 12:06
Toimittajan kuva
Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Kreikassa Frontexin pakolaisoperaatiossa työskennellyt KRP:n rikoskomisario Olli Töyräs sanoo pakolaisten osakseen saaman tylyn kohtelun pysäyttäneen kokeneenkin poliisimiehen. 

– Eurooppaan tulevia pakolaisia kohdeltiin matkalla kuin karjaa. Kateeksi ei heitä käynyt, se täytyy rehellisesti sanoa. Jos joku tästä kaikesta hyötyy, niin salakuljettajat – he käärivät isot rahat.

Töyräs oli yksi neljästä poliisista, jotka Suomi oli lähettänyt Kreikkaan EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin työtehtäviin.

Töyräs kertoo kokemuksen avartaneen uutisista saatua kuvaa pakolaisista.

– Kaikesta näki, että nainen ja pieni lapsi olivat kaikkein haavoittuvimmat kohteet. Monet naiset olivat kokeneet matkalla väkivaltaa, myös seksuaalista väkivaltaa. Matkan aikana osa ryhmän jäsenistä oli kuollut kylmyyteen, hukkumalla tai putoamalla rotkoon. Kaiken kaikkiaan jäi tunne, että hinta pääsylipusta Eurooppaan on varsin kova.

Töyräksen haastattelemat pakolaiset olivat lähteneet matkaan pääosin Syyriasta ja Afganistanista. Lisäksi tulijoita oli muun muassa Iranista, Irakista, Bangladeshista ja Pakistanista.

Salakuljettajille jopa tuhansia euroja per henkilö

Eurooppaan pyrkijät maksavat matkastaan paljon myös puhtaasti rahassa laskettuna.

– Ihmiset maksavat useita satoja, jopa tuhansia euroja riippuen mistä päin maailmaa he ovat lähteneet liikkeelle ja kenen salakuljettajan eteen olivat sattuneet.

– Kreikkaan on tullut tänä vuonna yli satatuhatta pakolaista, ja jos jokainen heistä maksaa salakuljettajille 800-1000 euroa, voi jokainen laskea, että suurista summista puhutaan.

Töyräs sanoo, että Eurooppaan pyrkijöitä yhdisti muutama asia: köyhyys ja tietämättömyys omasta tulevaisuudesta. 

– Ihmisiä viedään isona laumana eteenpäin. Sanotaan, että kävele tuohon suuntaan kymmenen kilometriä, ja siellä tulee seuraava bussi vastaan. Joka paikassa rahastetaan.

Hämmennys ja rahattomuus yhdistävät

Monella on epärealistiset kuvitelmat siitä kuinka Euroopassa pääsee heti töihin, ja asiat sujuvat.

– Kreikkaan saapuessaan ihmiset olivat hämmentyneitä, että mitä nyt tapahtuu. Monet haastattelemamme ihmiset eivät tienneet Euroopan unionin ja Turkin välisestä palautussopimuksesta, ja heille oli varmasti aikamoinen pettymys joutua palaamaan Turkkiin.

– Monet haluaisivat Saksaan tai Ruotsiin, myös Suomi mainittiin toisinaan. Ihmisillä ei ole kuitenkaan kirkasta ajatusta siitä mitä he aikovat tehdä, eivätkä he pysty vaikuttamaan siihen mihin he päätyvät.

Töyräs sanoo kuukauden pestin Kreikassa antaneen pakolaiskriisiin uuden näkökulman.

– Jokaisella tulijalla on oma tarinansa. En tavannut ihmisiä, joilla olisi ollut paksu lompakko tai mobiililaite taskussa. Suurin osa oli nuoria ihmisiä, joille oli luvattu enemmän mitä arki lopulta toi tullessaan. 

– Olen ollut lähes kolmekymmentä vuotta poliisina ja selvittänyt muun muassa väkivaltarikoksia. Mutta täytyy sanoa, että pakolaisten kertomukset pysäyttivät tällaisen kokeneenkin poliisimiehen, summaa Töyräs.

Näin pakolaisia pelastanut kreikkalaiskalastaja kertoo toiminnastaan:

1:10img

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset