Palautetta parisuhteessa: Näin annat ja vastaanotat kritiikkiä

Kuunteleminen on erityisen tärkeää, kun saat palautetta osaksesi.Shutterstock
Julkaistu 30.04.2013 15:03

Palautteen saaminen ja antaminen on haasteellista arkisessa elämässä, mutta auta armias miten raadollista se voikaan olla parisuhteessa! Tutulle kumppanille kielen kannat saattavat laulaa liiankin kärkkäästi, vaikka perimmäinen tarkoitus ei olisikaan loukata toista. Miten siis antaa palautetta kumppanille?

Positiivinen ja rakentava kommunikointi on toimivan parisuhteen kulmakivi. Myös negatiivisemman palautteen antaminen ja saaminen on tärkeää, jotta voimme oppia virheistämme ja nähdä asiat muidenkin silmin.

Kuitenkin palautteen antaminen on monille vaikea pala – ja vielä vaikeampi pala nieltäväksi, kun itse saa palautetta, jonka kaiku ei ole yltiömäisen positiivinen. Etenkin seurustelusuhteessa hyvä, aito ja rakentava palaute sekä kritiikin antaminen on oma taitolajinsa, joka saattaa muuttua vahingossa (ja joskus myös tarkoituksella) äkäiseksi piikittelyksi, jolloin toinen tuntee joutuneensa suorastaan hyökkäyksen kohteeksi.

Miten sitten antaa kumppanille palautetta niin, ettei hän koe tulevansa loukatuksi? Entä mihin itse kannattaa kiinnittää huomiota, kun saa itse osakseen kritiikkiä?

Kuunteleminen on erityisen tärkeää, kun saat palautetta osaksesi.

Antaessasi palautetta:

Älä ole liian raju. Älä aloita keskustelua heti hyökkäämällä naarastiikerin elein kumppanisi kimppuun ja arvostelemalla häntä negatiivisesti. Älä myöskään sorru syyttelemään: "Et ole taaskaan...!" tai "Et koskaan...!"

Ajoitus on A ja O: Älä anna kritiikin tai mielipahan jäädä jäytämään sisällesi: puhu aiheesta heti kumppanillesi. Jos kätket jonkin sinua harmittaneen asian sisällesi, se vain kasvaa ja kasvaa – ja voi lopulta räjähtää väärässä paikassa, väärään aikaan. Silloin suusta voi päästä ilkeitä sammakoita ja kumppanisi ihmettelee, mikset ole puhunut aiemmin aiheesta. Kumppani saattaa myös tuntea olonsa "huijatuksi".

Ole realistinen. Huomioi, että palautteesi kannattaa kiinnittää asioihin, joille oikeasti voi tehdä jotain. Et voi – eikä kumppanisikaan voi – vaikuttaa esimerkiksi silmien väriin, kuorsaamiseen tai allergioihin. "Voisitko lopettaa tuon nenän niistämisen?"

Ole suora: Palautteen tulisi nojautua toimintaan, ei niinkään vedettyihin johtopäätöksiin. Esimerkiksi positiivisen palautteen kannattaa olla suora, ja siitä tulee käydä ilmi tarkkaan, mistä olet kiitollinen, iloinen tai ylpeä: "Kiitos, että autoit lapsia rakentamaan legoauton." "Ihanaa, että siivosit kissan hiekkalaatikon tänään."

Ole positiivinen. Varo olemasta liian kärkäs sanoissasi antaessasi etenkin kritiikkiä sisältävää palautetta. Sujauta kritiikkisi mukaan positiivista sävyä, joka ei jätä pahaa makua kumppanin suuhun tai mieleen. Ole kuitenkin rehellinen, sillä liian sokerinen mielistely voidaan ottaa vastaan suoranaisena kettuiluna. Esimerkiksi: "Harmittaa, ette korjannut keittiön kaappia tänään. Voisitko tehdä sen huomenna, koska olet niin kätevä käsistäsi?"

Parisuhteelle ei tee hyvää, jos kaikki palaute on aina vain negatiivista: "Etkö sinä vieläkään tehnyt tätä, etkö sinä tätä osaa?" Pyri tietoisesti kehumaan ja antamaan positiivista palautetta kumppanillesi.

Ole valmis antamaan palautetta. Älä hylkää kumppaniasi käyttäytymällä välinpitämättömästi. Positiivisen palautteen antaminen kumppanille hänen innostuessaan, hänen ollessaan surullinen tai tuntiessaan olonsa voimattomaksi, on kultaakin arvokkaampaa. Te elätte yhdessä.

Ole luottamuksen arvoinen. Omista tunteista ja kokemuksista kertominen ja toisen kokemusten kuunteleminen on henkilökohtaista ja luottamuksellista vuorovaikutusta. Parisuhteessa onkin erityisen arvokasta, että yksilö kokee puolisonsa ymmärtävän, miltä hänestä tuntuu. Asioista ei aina tarvitse olla samaa mieltä, mutta on tärkeää kuunnella toista ja ymmärtää hänen näkökantansa.

Saadessasi palautetta:

Kuuntele. Kuuntele kumppaniasi ja katso häntä samalla silmiin, kun hän antaa sinulle palautetta. Jos katseesi juoksee pitkin seiniä tai pyörittelet silmiäsi, palautteen antajasta tuntuu, ettet arvosta häntä tai hänen sanomisiaan. Älä myöskään keskeytä häntä. Kun hän on sanonut sanottavansa, älä heti ryhdy puolustuskannalle laukomaan omia mielipiteitäsi tai pidä palavia puolustuspuheenvuoroja. Koska olemme tottuneet yleensä saamaan palautetta tai kritiikkiä silloin, kun palautteen antaja on vihainen tai hermostunut, olemme itsekin heti puolustuskannalla. Tiedosta tämä, ja pyri siitä pois.

Jos et ymmärrä, mitä toinen palautteellaan tarkoittaa, kysy rohkeasti lisää! Näin todistat myös kuunnelleesi häntä.

Kysy mieluummin kumppanilta kysymyksiä, jos kaipaat yksityiskohtia tai selkeyttämistä hänen antamaansa kritiikkiin. Älä kiellä tai älyllistä saamaasi palautetta, mutta älä myöskään niele palautetta sellaisenaan – palaute ei ole koko totuus, vain toisen ihmisen näkemys tai mielipide.

Rohkeutta ja kiitollisuutta. Ajattele, että kumppanisi on rohkea antaessaan sinulle palautetta: hänen antamansa palaute on kuin ainutlaatuinen lahja, joka auttaa sinua kasvamaan ihmisenä. Kiitä häntä hänen palautteestaan lyhyesti, ytimekkäästi ja ennen kaikkea aidosti, kuten esimerkiksi "Annoit minulle paljon ajattelemisen aihetta, kiitos siitä."


Tietysti on vaikeaa tuntea kiitollisuutta silloin, kun saa osakseen negatiivissävytteistä palautetta omasta olemisesta tai käyttäytymisestä. Yritä kuitenkin kääntää päässäsi asia niin, että palaute on aina arvokasta – oli se sitten hyvää tai "huonoa". Palautteen saaminen on aina rankkaa, vaikka olisimme itse suorastaan pyytäneet sitä. Kritiikki voi joskus myös ravistella omaa minäkuvaa uuteen uskoon, vaikka palaute perustuukin vain toisen ihmisen havaintoon sinusta. Ole itsellesi armollinen äläkä jää pohtimaan saamaasi palautetta liiaksi. Et voi rakentaa koko minäkuvaasi muiden varaan.


Kuitenkin yksi tärkeimmistä, jaloimmista taidoista on oppia antamaan positiivista palautetta kumppanille. Muista myös kehua häntä, sillä sinun sanoillasi on varmasti merkitystä. Ja niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan?


Mitä ystäväsi eivät kehtaa sanoa sinulle? Testaa!

Lue myös:

Katkeruus syö ihmistä: Näin käy, jos et osaa antaa anteeksi

Anteeksiantaminen vapauttaa sinut katkeruudesta: Lue merkittävät hyödyt

Kannatko turhaa taakkaa? Näin huollat surullista tai katkeraa sydäntäsi


AVA

Lähde: Youbeauty.com, Terveyskirjasto.fi

Kuvat: Shuttestock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle