Suomi on keskeyttänyt turvapaikanhakijoiden palautukset Unkariin korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen takia.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) aikoo nostaa Unkarin puutteelliset turvapaikkakäytännöt esiin tänään EU-kollegoiden kanssa.
– Minusta on sietämätöntä, että jossakin Euroopan unionin maassa voi olla ihmisoikeustilanne sellainen, että Dublin-sopimuksen mukaisia palautuksia ei voida tehdä, Orpo sanoi saapuessaan EU-maiden sisäministerien kokoukseen Luxemburgiin.
Korkein hallinto-oikeus ilmoitti eilen kumonneensa maahanmuuttoviranomaisten päätöksen palauttaa afganistanilainen turvapaikanhakija Unkariin. Oikeuden mukaan palautus saattaisi johtaa henkilön epäinhimilliseen ja halventavaan kohteluun.
Turvapaikanhakija oli saapunut Unkariin Serbian kautta ja hakenut ennen Suomeen saapumistaan turvapaikkaa Unkarista syyskuussa 2014. Oikeuden mukaan oli olemassa vaara, että hänet siirrettäisiin Unkarista Serbiaan.
Unkari on ainoa EU-maa, joka pitää Serbiaa turvapaikanhakijalle turvallisena.
Sama tilanne muualla Euroopassa
Tuomioistuimet ovat kumonneet Unkariin tehtyjä palautuspäätöksiä myös muissa EU-maissa.
– Tämä sama tilanne on nyt aika monessa Euroopan maassa, muun muassa Ruotsissa. Siksi ratkaisu pitää löytyä Unkarista ja Unkarin kanssa. Siihen tarvitaan (EU:n) komission ja unionin vahvaa puuttumista, Orpo sanoi.
Maahanmuuttovirasto arvioi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen vaikutuksia eikä tee sinä aikana palautuksia Unkariin. Orvon mukaan tilanteesta ei saa tulla pysyvää.
– Pitää nopeasti päästä siihen, että Dublin-järjestelmä toimii ja sen sääntöjä noudatetaan.
Palautuksia ei ole voinut tehdä viime vuosina myöskään Kreikkaan, koska maan vastaanotto-olot ovat pahasti puutteelliset.
Sisäministerit keskustelevat tänään Dublin-järjestelmän remontoimisesta. Pyrkimyksenä on yhtenäistää EU:n turvapaikkapolitiikkaa ja jakaa tasaisemmin vastuuta EU-maiden välillä.