Suomikaan ei noudata Dublin-sääntöä – turvapaikanhakijoita ei palauteta tiettyihin maihin

Turvapaikka vastaanottokeskus
Jos hakijan henkilöllisyys tai matkareitti Suomeen ovat epäselviä, hänet saatetaan ottaa säilöön. Ainoat säilöönottoyksiköt sijaitsevat Helsingin Metsälässä sekä Joutsenossa.Str / Lehtikuva
Julkaistu 28.06.2015 11:26
Toimittajan kuva

Jani Savolainen

@savolainenjani

Dublin-säännön mukaan turvapaikanhakija olisi käsiteltävä siinä EU-maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu. Sopimuksen piirissä oleva Unkari kuitenkin ilmoitti tiistaina, ettei se enää ota vastaan maahan palautettuja turvapaikanhakijoita.

Unkari ei kuitenkaan ole ainoa maa, joka ei sääntöä täysin noudata. Useat maat, Suomi mukaan luettuna, ei palauta turvapaikanhakijoita tällä hetkellä esimerkiksi Kreikkaan ja Italiaan.

Dublin-säännön tavoitteena on se, että aina yksi valtio vastaa yhden Eurooppaan tulevan turvapaikanhakijan hakemuksen käsittelystä. Tavoitteena on estää turvapaikanhakijoiden palauttaminen maasta toiseen ja estää järjestelmän väärinkäyttö siten, että yksi henkilö hakisi turvapaikkaa useasta eri maista.

Dublin-säännön on allekirjoittanut kaikki EU-maat sekä Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein.

Pakolaisneuvonnan tiedottaja Sanna Rummakko kritisoi koko sääntöä siitä, että se asettaa monet turvapaikanhakijat eriarvoiseen asemaan.

– Dublin-menettely on itsessään ongelmallinen. Pakolaisjärjestöt ovat arvostelleet sitä jo pitkään. Hakijoissa on ihmisiä, joita ei pitäisi missään nimessä pallotella maasta toiseen. Esimerkiksi alaikäisiä ja vakavasti traumatisoituneita ihmisiä, Rummakko sanoo.

Kreikka ja Italia erityistapauksia

Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että Kreikka ja Italia ovat tällä hetkellä poikkeustapauksia käännytysten suhteen. Kreikan sekavan tilanteen vuoksi sinne ei käännytetä tällä hetkellä juuri ketään. Italian kohdalla linja ei ole niin tiukka, vaan sinne ei palauteta esimerkiksi lapsiperheitä, mikäli vastaanotto-olosuhteita ei ole erikseen selvitetty.

– Italiaan palauttaminen on siinä mielessä järjetöntä, että juurihan EU yrittää jakaa Italian ja Kreikan taakkaa turvapaikkahakijoista muille jäsenvaltioille. Kun on jo todettu, että siellä on hätätilamekanismin käyttöönottoon oikeuttava hätätila, miksi jatketaan palautuksia? Rummakko kysyy.

Rummakon mukaan tilanne on ongelmallinen juuri siksi, että eri maissa kansainvälisen suojan taso vaihtelee rankastikin. Myös oleskeluluvan saamisen jälkeiset oikeudet ovat eri maissa hyvin eri tasolla.

– Ei tämä ole missään nimessä hakijoille yhdenvertainen systeemi. Dublin-järjestelmä on iso ongelma, joka tulisi kokonaan uudistaa.

Unkarin tilanne kysymysmerkki

Sitä, kuinka Unkarin ilmoitus olla vastaanottamatta sinne palautettuja turvapaikanhakijoita tulee vaikuttamaan Euroopan pakolaispolitiikkaan, on vaikea arvioida. Niin Rummakko kuin Riitta Koskela Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä kertovat odottelevansa EU:n ratkaisua.

– En osaa ottaa kantaa, ennen kuin EU on kertonut, mitä he ajattelevat, Rummakko sanoo.

– Me seuraamme tilannetta hyvin tarkkaan, mutta mihinkään toimenpiteisiin emme ole tässä vaiheessa ryhtyneet. Ihan normaali tapaan teemme sinne takaisinotto- ja vastuunottopyyntöjä, Koskela komppaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa