Keskusrikospoliisi tutkii jättimäistä rakennusalan ihmiskauppavyyhtiä. KRP epäilee, että suomalaiset ulkomaalaisten johtamat yritykset ovat hyväksikäyttäneet, uhkailleet ja pahoinpidelleet jopa tuhatta ulkomaalaista työntekijää.
KRP tutkii vyyhtiä törkeänä ihmiskauppana. Perjantaina Helsingin käräjäoikeus vangitsi asiaan liittyen uuden rikoksista epäillyn ulkomaalaismiehen poissa olevana.
Käräjäoikeus on aiemmin vanginnut jutussa viisi henkilöä. Jutun tutkinnanjohtajan Marko Heinosen mukaan vangitsemista on jatkettu näistä yhden kohdalla.
– Neljä heistä on päästetty vapaaksi, koska heitä ei enää ole tarvetta pitää vangittuina. Epäilyistä heitä ei todellakaan silti ole vapautettu, Heinonen kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: KRP tutkii epäiltyä törkeää ihmiskauppaa – viisi vangittu: "Keskiössä on pääosin rakennusalaan kytkeytyviä yrityksiä"
Palkkoja jäänyt saamatta
KRP:n mukaan ihmiskauppatutkinta keskittyy rakennusalan yrityksiin. Uhrit ovat yrityksissä työskennelleitä ulkomaalaisia henkilöitä, jotka on "houkuteltu" Suomeen töihin.
Uhrit ovat työskennelleet Etelä-Suomen alueella, pääasiassa pääkaupunkiseudulla.
– He ovat matkustaneet Suomeen ulkomailta eri maista rakennusalan töihin. Sitten asiat eivät olekaan menneet niin kuin on sovittu, Heinonen kuvailee.
– Työntekijöiltä on jäänyt palkkoja saamatta. Heitä on painostettu, uhkailtu ja osaa on pahoinpidelty.
Epäillyt ja uhrit ulkomailta
KRP:n tutkinnan keskiössä on Suomessa toimivia yrityksiä, joissa päättävissä asemissa on ulkomaalaisia henkilöitä. Myös työntekijät ovat pääosin ulkomaalaisia.
Poliisi ei kerro, mistä maista rikoksista epäillyt henkilöt ja heidän uhrinsa ovat. Perjantaina poissa olevana vangitulla miehellä on itäeurooppalainen nimi.
Tähän mennessä vangitsemisista on päätetty kuuden henkilön osalta. Poliisin mukaan epäiltyjä voi tulla lisää.
Poliisi ei kerro, miten se pääsi vyyhdin jäljille.
– Epäilemme, että nyt tutkittavat rikokset ovat tapahtuneet viime vuonna ja tänä vuonna, Heinonen kertoo.
Järjestäytynyttä toimintaa
KRP kertoo tutkivansa juttua, koska kyse on vakavasta kansainvälisestä järjestäytyneestä rikollisuudesta. Nyt tutkittavassa asiassa ei ole kuitenkaan liittymäpintaa suomalaisiin tunnuksellisiin rikollisjärjestöihin.
– Olemme tavoittaneet osan asianomistajista ja yritämme edelleen tavoittaa heitä, kertoo Heinonen.
Syytteennoston määräpäivä on 30. marraskuuta.
– Kyseessä on hyvin laaja juttu, joten katsotaan, saammeko asian pakettiin siihen mennessä.
Rangaistus törkeästä ihmiskaupasta vankeutta vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta.