Pitkän uran suomalaisessa jalkapallossa tehnyt Anne-Maria Weckström puhuu MTV Sportille äärimmäisen arkaluontoisesta ja vaietusta ilmiöstä, seksuaalisesta häirinnästä.
Video (29.3.): MTV Sport tutki naisten maajoukkueissa tapahtunutta seksuaalista häirintää.
MTV Sport nosti naisten joukkueurheilussa ilmenneen alakulttuurillisen ilmiön esiin keväällä. Entinen jalkapalloilija, nykyisin Ykkösessä pelaavan PK-35 Helsingin valmentajana toimiva Anne-Maria Weckström, uskoo ja toivoo alakulttuurin puhdistuneen viime vuosien aikana. Hän uskoo, että nyky-yhteiskunnassa häirintää on huomattavasti vaikeampaa toteuttaa käytännössä kuin aiemmin.
MTV Sportin paljastus naisten urheilussa esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä
– Alakulttuuria on ollut, vaikka henkilökohtaisesti en ole sitä kokenut. Silti on todettava, että ikäviä asioita salailemalla ja lakaisemalla maton alle tilanne ei muutu lopullisesti koskaan. Siksi olisikin todella tärkeää, että vaikeistakin asioista uskallettaisiin puhua suoraan ja rehellisesti lajitoimijoiden keskuudessa.
– Ymmärrän toki, että näistä asioista puhuminen julkisesti on epämiellyttävää ja jopa pelottavaakin, vuonna 2016 Vuoden valmentajana palkittu Weckström lisää MTV Sportille.
Painostusta ja ahdistelua – entiset Suomen jalkapallomaajoukkueen pelaajat kertovat
MTV Sportin tuoreiden tietojen mukaan Suomen naisten jalkapallomaajoukkueessa oli häirintätapaus vielä 2010-luvun alussa, mutta sen jälkeen tilanne on rauhoittunut. Kaksi kokenutta maajoukkuepelaajaa on kertonut ongelmista, mutta kumpikaan heistä ei ole ollut – ainakaan vielä – valmis astumaan julkisesti esille.
Weckström ymmärtää pelaajia, sillä yhteisön sosiaalinen paine ja pelko voivat olla haastavia asioita. Hän kehottaa pelaajia kuitenkin rohkeuteen ja avoimuuteen tärkeässä asiassa.
Tulosruudun keväisten paljastuksien jälkeen tilanteeseen on reagoitu eri lajien tahoilta painokkaasti ja päättäväisesti. Nykyään käytössä on muun muassa niin sanottu "Et ole yksin" -palvelu, jonka kautta pelaajat voivat saada apua häirintätapauksissa. On selvää, että uudistuksenkin vuoksi kynnys häirintään on noussut valtavasti.
– Osa pelaajista pystyy suojelemaan itseään paremmin kuin toiset. On tärkeää, että apua on saatavilla nopeasti. Nollatoleranssiin on päästävä, sillä yksikin tapaus on liikaa. Kenenkään pelaajaura ei saa loppua sen vuoksi, että hän joutuu kokemaan seksuaalista häirintää urheilun parissa, rohkea ja arvostettu jalkapallopersoona painottaa.
2:10
MTV Sport paljasti aiemmin maaliskuussa juttusarjassaan, että naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa on ollut vähintään 1990-luvulta aina vuoteen 2008 asti häirintätapauksia, joissa pelaajat ovat kokeneet seksuaalista häirintää. Alakulttuuria on ollut myös lajien SM-sarjajoukkueissa. Jääkiekon puolella erityisesti kiusaamiskulttuuri on ollut vahvaa.
Selvityksessä kuultiin ja saatiin yksityiskohtaista tietoa kymmeniltä maajoukkueissa ja SM-sarjajoukkueissa pelanneilta pelaajia ja toimihenkilöiltä. Valtaosa tapauksista on ollut hyvin samankaltaisia: nuoria heteropelaajia on häiritty fyysisesti ja sanallisesti tai painostettu seksikokeiluihin joukkueiden kokeneempien pelaajien, seksuaalivähemmistöjen edustajien kanssa. Osa pelaajista on kertonut vaihtaneensa seuraa häirinnän vuoksi.
Silti on muistettava ja korostettava sitä, että valtaosa vähemmistöjen edustajista ei ole syyllistynyt väärinkäytöksiin. Vain osa on pyrkinyt käyttämään valta-asemaansa väärin.
1:37
Uhrien on ollut vaikea puhua kokemuksistaan julkisesti. Entinen naisten maajoukkueen päävalmentaja Reima Kokko kertoi taannoin Tulosruudussa joidenkin lahjakkaiden pelaajien pelänneen ja lopettaneen uransa häirinnän vuoksi. Häirintää kokenut entinen Suomen A-maajoukkuepelaaja puolestaan korosti häirinnän olleen vastenmielistä ja yleistä läpi hänen 15 vuotta kestäneen uransa.
Suomen maajoukkuevalmentaja seksuaalisesta häirinnästä – "Osa pelkäsi ja lopetti uransa!"
Hän on lisäksi keskustellut vaietusta ilmiöstä uransa jälkeen myös useiden entisten pelaajien kanssa, jotka ovat osaltaan kertoneet kokemuksistaan ja siitä, että häirintätapauksia oli tuolloin paljon.
MTV Sportin keväällä tekemän selvityksen (koskien naisten jalkapallon ja jääkiekkoa) jälkeen on käynyt ilmi, että häirintätapauksia on ollut vuosien varrella myös muissa naisten pallopeleissä: kuten koripallossa, pesäpallossa, ringetessä ja käsipallossa – osassa lajeista myös maajoukkuetasolla asti.
9:00