Kun Mari Isopahkala kuuli napanneensa kansainvälisen korukilpailun The Next Episoden voiton, hän kiljaisi ääneen työhuoneellaan Helsingissä. Voitto oli nuorelle muotoilijalle erityisen makea siksikin, että hänen uransa korusuunnittelun parissa on vasta aluillaan.
Korusuunnittelun sijaan Isopahkala on niittänyt mainetta muun muassa lasitöiden, tekstiilien ja valaisimien suunnittelijana. Monipuolisuus tuo työhön paitsi mukavaa vaihtelua, myös haasteita, kun mittakaava muuttuu.
Jatkossa Isopahkala aikoo kuitenkin keskittyä enemmänkin korusuunnitteluun.
– Tämä on hieno alku, olen todella innoissani. Minulle on syntynyt paljon uusia ideoita liittyen koruihin ja koristautumiseen tämän kokemuksen myötä. Tämä aukaisee monia näkökulmia ja ajatuksia, ja se taas vaikuttaa muihin töihini. Monipuolisuus sopii minulle, Isopahkala iloitsee.
Inspiraatio aamukasteesta
Isopahkalan voittotyö Pisara on hopeasta valmistettu korusarja, jota tuomaristo kehui viimeistellyksi työksi, jossa inspiraatio, teema, nimi, estetiikka ja muotoiluratkaisut yhdistyvät kauniisti koruksi.
- Ajatus Pisaraan lähti aamukasteesta. Lapponia saa innoitteensa luonnosta ja se on myös minulle hyvin tuttu ja tärkeä. Minulla oli mielikuva, että kävelen metsässä aamukasteen aikaan juuri ennen auringonnousua, kun kasteet ovat vielä maassa ja kasvien lehdillä. Hetki on haikea, koska se häipyy, mutta tavallaan lohdullinen, sillä se tulee aina uudestaan, Isopahkala kertoo.
Isopahkala halusi tehdä korun, joka sopii rohkealle kantajalle juhlakäyttöön.
- Halusin tehdä Pisara-korusta käytettävän, mutta myös luoda jollain tavalla aineettoman, epätodellisen fiiliksen. Korua haluaa koskettaa selvittääkseen onko se todellakin ”vain” koru, kuinka se liikkuu ja käyttäytyy kannettaessa.
Isopahkala käyttää koruissa mielellään jalometalleja niiden kestävyyden ja helpon muokattavuuden takia. Toisaalta muotoilijasta on hauska kokeilla myös uusia materiaaleja, joita ei tavallisesti nähdä koruissa.
Teollista uniikkia
Isopahkala kuvailee tyyliään muotoilijana uniikiksi ja henkilökohtaiseksi.
– Se voi johtua myös siitä, etten ole vielä saanut niin paljon teollisia tehtävänantoja, jolloin olen toteuttanut aika paljon itseäni ja yrittänyt miettiä, miten työt soveltuisivat tuotantoon tai jollekin yritykselle. Yritän siis tehdä teollista uniikkia. Työt ovat yksilöllisiä, mutta niihin on helppo samaistua, Isopahkala kuvailee.
Muotoilija muistuttaakin, että vaikka oma tyyli on tärkeä pitää, yritysten kanssa työskennellessä on oltava valmis tekemään myös kompromisseja. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi olla valmis tinkimään omasta linjasta.
– Monipuoliset tehtävänannot mahdollistavat että pääsee toteuttamaan itseään myös palkkatöissä, vaikka välillä on myös tärkeää päästä tekemään vain jotain omia juttuja. Kaikelle on tarpeensa. Tämä työ on minulle ehdottomasti hyvässä merkityksessä tasapainottelua tiukkojen rajoitteiden ja henkilökohtaisen muodonluomisen välillä.
Monipuolisena Isopahkalan työ säilynee jatkossakin, sillä parhaillaan hän työskentelee monen eri materiaalin ja työn parissa. Juuri nyt Isopahkala ammentaa inspiraatiota Roomassa, jossa hän viettää pari kuukautta taiteilijakodissa. Meneillään on ainakin tekstiilitöitä New Yorkissa pidettävään STRAIGHTFORWARD-näyttelyyn. Tällä kertaa ei kuitenkaan suunnitella koruja, vaan tekstiilejä Kaj Franckin filosofian pohjalta.
Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi
Kuvat: www.mariisopahkala.com, Lapponia