Ensi kesänä Suomessa tulee pakolliseksi palkka-avoimuusdirektiivi. Huomenta Suomessa kerrotaan, mitä siitä käytännössä seuraa ja mitä ei.
Suomessa pitää viimeistään ensi vuoden kesäkuussa työpaikalla ottaa käyttöön Euroopan Unionin palkka-avoimuusdirektiivi. Puheenjohtaja Niko Simola Ammattiliitto Prosta kertoo, että käytännössä se tarkoittaa sitä, että läpinäkyvyys palkoista paranee.
– Se tarkoittaa muun muassa, että henkilöllä on jatkossa oikeus saada työpaikaltaan tieto hänen kanssaan samaa tai samanarvoista työtä tekevien keskipalkoista ja sitä kautta verrata omaa palkkaansa suhteessa heihin, hän kertoo Huomenta Suomessa.
Lue myös: Yllättävä työtilanne säikäytti Sannan budjetoimaan: Sadan tonnin sijoituspotti ja seitsemän sijoitusasuntoa jo neljässä vuodessa!
Käytännössä esimerkiksi vakuutusmyyjä vakuutusyhtiössä voi kysyä työnantajalta, paljonko on vakuutusmyyjien keskipalkka tässä firmassa.
– Sen saa myös sukupuolittain eriteltynä, Simola lisää.
Työnantajien pitää myös direktiivin myötä työnhakuilmoituksessa tai viimeistään ennen työnhakuun liittyvää palkkaneuvottelua ilmoittaa palkkahaitari, jota heillä tässä tehtävässä noudatetaan.
Palkkaerolle voi olla hyvä syy tai sitten ei
Palkkaeroihin voi olla oikeudenmukaisia perusteita.
– Kannattaa tietysti työnantajalta kysyä perusteita, minkä takia itse olen tässä alemmalla tasolla. Tarvittaessa voi ottaa myös liiton juristiin yhteyttä, Simola sanoo.
Oikeudenmukaiset perusteet voivat liittyä esimerkiksi työstä suoriutumiseen, kokemukseen tai siihen, että joku on toista monikäyttöisempi työntekijä.
– Tällä on tarkoitus tehdä läpinäkyvämmäksi se, mistä erot johtuvat ja puuttua siihen silloin, kun perusteet eivät ole päivänvaloa kestäviä.
Simola huomauttaa, että ihmisiltä ei viedä mahdollisuutta neuvotella omaa palkkaansa paremmaksi.
– Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikilla pitäisi olla jatkossa sama palkka, kunhan palkkaeroihin on oikeudenmukaiset perusteet.
Lue myös: Opiskelijoiden hätähuuto: Ahdinko lisääntyy – kilpailu harjoittelupaikoista koventunut
Työtehtävän keskipalkka tiedoksi, ei tietyn kollegan liksaa
Uudistus ei tarkoita, että vieressä istuvan kollegan palkan saisi jatkossa ongittua selville vaan kyse on oman työtehtävän eli viiteryhmän keskipalkasta.
– Jos jatkossakin haluan sen Karin palkan tietää, täytyy se minun käydä Karilta itseltään kysymässä, ja Kari sitten kertoo tai on kertomatta.
Muiden tehtävänkuvien palkkaakaan tämä tieto ei koske. Parin työntekijän firmassa asiaa ei myöskään tarvitse jatkossakaan työnantajan kertoa, jos siitä pystyy yksilöimään yksittäisen henkilön palkan.