Helsingin Esplanadilla huojuvat ensi kesänä palmut ja taatelipuut. Ne ovat tuttuja myös puiston historiasta.
Palmuja Helsinkiin? Moni hieraisi silmiään nähdessään viime viikolla uutisen Helsingin Esplanadin puistosuunnitelmasta, joka sisälsi muun muassa palmuistutuksia.
Helsinki kertoi laajentavansa kokeiluluontoisesti ydinkeskustan kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueita ensi kesänä.
– Suunnitelman ratkaisut ovat visuaaliselta ilmeeltään klassisia ja korostavat Esplanadien arvokkuutta sekä empiretunnelmaa, Helsingin kaupunki kertoi tiedotteessaan.
Kukat ja viherkasvit ovat osa kokonaisuutta.
– Tyyliltään maltilliset ja hienostuneet istutukset koostuvat kesäkukista, koristeheinistä ja erilaisista viherkasveista, tiedotteessa listattiin.
Kaduille tulee muun muassa pieniä ruukkupuita, palmuja, mehikasveja ja köynnöksiä. Lisäksi valaisinpylväisiin ripustetaan amppeleita.
Monet kasvilajit ovat tuttuja Esplanadin puiston historiasta.
Palmut tilataan ulkomailta
Helsingin Sanomat kertoo, että kääpiöpalmuja tulee puistoon kaikkiaan 100. Palmuja muistuttavia taatelipuita tulee puolestaan 50. Palmut ja taatelipuut tilataan erikseen ulkomailta.
Esplanadien muutosten edellyttämä rakentaminen alkaa ensi kuussa.
Palmut huojuivat Espalla myös viime vuosisadan alussa
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun palmut koristavat Suomen pääkaupungin tärkeintä puistoa.
Viimeksi palmut huojuivat Espalla 1910-luvulla.
Kirkko ja kaupunki -lehden haastattelema Talvipuutarhan puutarhuri Hilkka Pynnönen kertoo, että palmut valittiin maisemaan, kun Esplanadin puistoon haluttiin 1910-luvun tienoilla mannermaista tyyliä. Siksi sinne tuotiin keväisin palmuja, joiden katveessa kaupunkilaiset "flaneerasivat". Kylmän kauden ne viettivät Talvipuutarhassa.
Pynnönen arvioi, että Esplanadia 1900-luvun alussa koristaneet puut olivat kääpiöpalmuja.
Kääpiöpalmu on sitkeä puu, joka kestää kotiseuduillaan Italiassa ja Kreikassa pientä pakkastakin.
1920-luvulla palmut joutuivat väistymään, kun ensimmäisen maailmansodan jälkeen Helsingin oli luovutettava puistoja vihannesviljelyä varten. Lisäksi palmut alettiin mieltää epäsuomalaisiksi.
Voisiko palmuista tulla Helsinkiin jopa ympärivuotinen kaupunkipuu?
Kun ilmastonmuutos etenee, voiko palmuista tulla jopa ympärivuotisia kaupunkipuita pääkaupunkiseudulle?
– Vaikka talvet olisivat vähemmän kylmiä, pimeys meillä on aina seuranamme. Sitä palmu ei kestä, Pynnönen toteaa Kirkko ja kaupunki -lehdessä.
Nyt keväällä alkavassa kokeilussa palmut ja taatelipuut vaihdetaan kesäkukkien tavoin uusiin kasveihin syys–lokakuun vaihteessa, kerrotaan Helsingin Sanomissa. Mahdollisuuksien mukaan palmut siirretään talvehtimaan kaupunginpuutarhaan.