Ruotsi ei ole rokottamisen mallimaa Euroopan mittakaavassa, sanoo MTV:n kirjeenvaihtaja Jukka Lehto. Ruotsissa on todettu pandemian aikana yli 700 000 koronatartuntaa ja yli 13 000 tautiin liittyvää kuolemaa.
Koronatartuntojen määrä Ruotsissa on ollut jälleen nousussa. Viime viikolla Ruotsissa todettiin lähes 28 000 uutta koronavirustapausta.
Viime vuoden huippulukemista maa on silti vielä kaukana, sillä pahimpina viikkoina Ruotsissa todettiin yli 40 000 tartuntaa.
Rokotuksiin on ladattu kovat odotukset, mutta niitä Ruotsi antaa hitaammin kuin esimerkiksi Suomi.
Perjantaihin mennessä vähintään yhden rokoteannoksen oli saanut vajaat kymmenen prosenttia väestöstä, kun Suomessa rokotteen on saanut yli kymmenen prosenttia kansalaisista. Lehdon mukaan ongelmia on ollut rokotusten organisoimisessa, mutta ennen kaikkea saatavuudessa.
Erityisesti Ruotsissa hiertävät Lehdon mukaan AstraZenecan toimitusongelmat. Vaikeudet ovat nousseet naapurimaassa suureksi puheenaiheeksi.
– Astra on osittain ruotsalainen yritys.
Ruotsin tavoite siitä, että kesäkuun loppuun mennessä koko väestö olisi rokotettu, uhkaa karata käsistä toimitusvaikeuksien takia.
Lue lisää: Ruotsin Tegnell suosittelee lykkäämään lomamatkoja – veikkaa suurtapahtumien palaavan "ei tänä kesänä, mutta seuraavana"
Rokotukset purevat jo
Lehdon mukaan rokotusjärjestyksestä käydään myös Ruotsissa vilkasta keskustelua, mutta toistaiseksi järjestys on ollut varsin samanlainen kuin Suomessa.
Ensimmäisenä rokotetaan vanhuksia ja hoitohenkilökuntaa. Rokotteita jaetaan eri puolille maata epidemiatilanteesta riippumatta.
Hyvä uutinen on se, että ensimmäisiä merkkejä rokotteiden tehosta on jo saatu. Liki kaikki vanhainkodeissa asuvat vanhukset on rokotettu, ja Lehdon mukaan monella alueella aletaan nyt rokottaa yli 65-vuotiaita.
– Paras uutinen on se, että tällä hetkellä näyttää, että vanhempien ihmisten kuolleisuus alkaa laskea, Lehto sanoo.