Panssarijääkäri pohti naispuolisen esihenkilönsä raiskaamista sotatilanteessa – oikeus piti naisvihamielisenä

Puolustusvoimissa työskennellyt parikymppinen mies epäili ääneen naisten palveluskykyä sotatilanteessa. Mies toimi itse panssarijääkärinä Hattulan panssariprikaatissa.

Osastossa toimi ainoana naisena tapahtuma-aikaan eräs upseerikokelas, joka oli myös panssarijääkärin esihenkilö.

Mies totesi illalla teltassa, että voisi sotatilanteessa raiskata naispuolisen sotilaan tai kokelaan. Miehen palvelustoverin mukaan 20-vuotias panssarijääkäri tarkoitti lausunnollaan osastossaan työskentelevää naista.

Todistajan mukaan 20-vuotiaalla oli myös ongelma hyväksyä naispuolista esimiestä. Todistaja huomautti 20-vuotiasta tilanteessa.

Seksuaalista häirintää

Yleisen palveluohjesäännön mukaan sotilaan on noudatettava hyviä tapoja ja kaikenlainen epäasiallinen kielenkäyttö on kiellettyä. Myös kaikki seksuaalinen ja sukupuolinen  häirintä, kiusaaminen ja simputus ovat kiellettyjä.

Syyttäjä vaatikin 20-vuotiaalle rangaistusta palvelusrikoksesta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi panssarijääkärin puheet ilmeisellä tavalla hyvien tapojen ja käyttäytymissääntöjen vastaisiksi.

– Edelleen sitä voidaan pitää epäasiallisena ja halventavana kielenkäyttönä. Raiskaukseen viittaavan lausuman kohdistuessa vastakkaiseen sukupuoleen kysymys on myös seksuaalisesta ja sukupuolisesta häirinnästä, oikeus totesi ratkaisussaan.

Teko oli ilmeisen tahallinen

Käräjäoikeus katsoi 20-vuotiaan syylliseksi palvelurikokseen.

– Teon taustalla on käytetyn ilmaisun perusteella katsottava olevan vihamielisyys naispuolista esihenkilöä kohtaan. Teko on ollut ilmeisen tahallinen ja tiettyyn henkilöön kohdistettuna tarkoituksellinen, käräjäoikeus totesi.

Oikeus määräsi miehelle rangaistukseksi 50 päiväsakkoja, joista tälle kertyy maksettavaa 800 euroa.

Rikos tapahtui toukokuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat