Varusmies ajoi Pasin ojaan – yli 100 000 euron korjauslasku, palvelustovereille jopa murtumia

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee parhaillaan tapausta, jossa syytettynä on jo reserviin siirtynyt varusmies.

Syyttäjä vaatii varusmiehenä Porin prikaatissa palvelleelle reservin korpraalille sakkorangaistusta useista vammantuottamuksista, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Rikokset, joista miestä syytetään, tapahtuivat 21. lokakuuta 2022 Pöytyällä.

Syyttäjän mukaan reservin korpraali oli kuljettanut Puolustusvoimien panssaroitua XA-180M -miehistönkuljetusajoneuvoa, tuttavallisemmin Pasia, laiminlyöden velvollisuutensa noudattaa riittävää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Kirjallisen haastehakemuksen teonkuvauksesta käy ilmi, että tien reunat pettivät panssariajoneuvon alta, jonka seurauksena ajoneuvo suistui tieltä.

Ajoneuvoa kuljettanut mies kiistää syytteet. 

Oman käsityksensä mukaan hän toimi asiassa niin huolellisesti kuin on oman koulutuksensa ja kokemuksensa puolesta voinut. Hänellä oli ainoastaan vähäinen ajokokemus panssariajoneuvosta. Hän oli varakuski ja ajovuorossa toisen kuljettajan sairastumisen vuoksi.

Kuljettaja katsoi ajaneensa yhtä kovaa, kuin saattuen kolme hänen edellään liikkunutta ajoneuvoa ajoi. 

Seitsemän ajoneuvon kyydissä ollutta varusmiestä loukkaantui ulosajossa. Neljän vammat jäivät niin vähäisiksi, ettei syyttäjällä ollut niiden osalta vaatimuksia.

Vakavimmin loukkaantui pioneeri, jonka kyynär- ja värttinäluut murtuivat. Lisäksi alikersantin olkapää meni sijoiltaan. Korpraalin polveen taas tuli haava ja yksi hänen nivelistään meni sijoiltaan.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan vastauksessa kuljettaja huomautti, että syyttäjällä ei pitäisi olla syyteoikeutta vammantuottamuksesta. Vammantuottamus on asianomistajarikos, eikä kukaan loukkaantuneista varusmiehistä vaadi kuljettajalle rangaistusta.

Kuljettaja kertoo kuitenkin säikähtäneensä tilannetta pahasti ja olevansa siitä pahoillaan.

Puolustusvoimien panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo otti ulosajossa reilummin osumaa. Sen kori repeytyi auki oikean lokasuojan etureunasta ja jousenkiinnikkeet, jouset, iskunvaimentimet ja ohjausvarret rikkoutuivat. Myös oikea potkuritunneli ja takatilan istuinten rungot vääntyivät. 

Vaurioiden korjaus maksaisi korjausarvion mukaan 102 502 euroa, joista 28 000 euroa olisi varaosia kuten panssarilevyjä. Korjaus veisi yhteensä 900 tuntia.

Puolustusvoimat katsoo, että kohtuullinen korvaus vahingosta olisi noin yksi prosentti kokonaismäärästä, eli 1000 euroa. Lopun se hyväksyy valtion vahingoksi. Kuljettaja taas katsoo, että asiaan ja hänen taloudelliseen tilanteeseensa nähden kohtuullinen korvaus olisi 100 euroa.

Oikeus antaa tuomionsa 20. syyskuuta.

Lue myös: