Panttilainaamossa on nähty talouden nousut ja laskut, mutta useimmiten lainaa haetaan arkisiin rahareikiin

4:23img
Julkaistu 14.04.2020 12:22

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: HELSINGIN PANTTI

Kaukana ovat ajat, jolloin pantiksi päätyivät liinavaatteet tai kengät. Nykyisin tyypillinen panttilainaamoon astuva asiakas tuo mukanaan korun, rannekellon tai sähkökitaran, jota vastaan saadulla lainalla maksetaan vaikkapa viikonlopun ruokaostokset tai perheen lomamatka.

Panttilaina on yksi vanhimmista tavoista hankkia lainaa. Vuosikymmeniä sitten ihmiset omistivat vähemmän, ja pantiksi päätyi arkisia käyttöesineitä. Nykyisin pantataan esimerkiksi taidetta, elektroniikkaa ja arvokkaita keräilyesineitä.

Panttilainaamoilla on Suomessa pitkä historia. Ensimmäinen panttilainaamo perustettiin Turkuun vuonna 1869. Seuraavaksi panttilainaamoa kaivattiin myös Helsinkiin, ja niin vuonna 1882 perustettiin Helsingin Pantti. Toimipisteitä on nykyisin ympäri Suomen.

– Me otamme vastaan kaikenlaista tavaraa, millä on jonkinlainen jälleenmyyntiarvo. Rikkinäisiä tuotteita emme ota vastaan ja viat syynäämme toki tarkkaan, kiteyttää konttorinjohtaja Pirjo Leppikangas Helsingin Pantin Sörnäisten toimipisteestä.

Poikkeuksen tekevät jalometallit, joilla on aina materiaaliarvonsa, olivatpa esineet ehjiä tai rikkinäisiä. Niin sanottua romukultaa vastaan lainataan rahaa painon ja pitoisuuden mukaan.

Arvottomaksi luultu koru saattaa yllättää positiivisesti

Hyvä pantti on esine, jolla on hyvä jälleenmyyntiarvo. Tällä hetkellä esimerkiksi designtuotteita pantataan paljon: huutokaupassa haluttuja tuotteita ovat erityisesti designvalaisimet ja merkkilaukut. Myös 1960- ja 1970-lukujen korut löytävät tällä hetkellä hyvin ostajansa.

Kultakoru on Leppikankaan mukaan aina hyvä pantti, sillä sen arvo on sidottu maailmanmarkkinahintaan. 

– Jos kultakorun panttaa tänään, sen arvo voi toki olla vuoden päästä hieman korkeampi tai alhaisempi, mutta arvo kuitenkin säilyy, Leppikangas sanoo.

Korut ovat siksi suosittuja pantattavia. Toisinaan korun arvo yllättää omistajansa iloisesti. Etenkin vanhempi, tunnettujen suunnittelijoiden kotimainen korutuotanto on ollut nousussa jo jonkin aikaa. Tädiltä peritty ”ruma” sormus voikin olla himoittu keräilykohde. Sen sijaan muhkeat jalokivikorut saattavat tuottaa pettymyksen.

– Vaikka vakuustodistuksessa olisi määritelty timanttisormukselle arvo, sen jälleenmyyntiarvo ei ole välttämättä niin korkea. Meillä Pohjoismaissa ei yksinkertaisesti ole suurta markkinaa näyttäville koruille. Tunnettu brändi toki vaikuttaa positiivisesti hintaan meilläkin.

Panttilaina on nopea tapa hankkia käteistä

Useimmiten panttilainaamoon astutaan, kun on tarve nopealle käteiselle. Leppikankaan mukaan syyt taustalla vaihtelevat viikonlopun ruokaostoksista kesäloman jälkeiseen rahapulaan, kun pankkitili ammottaa tyhjyyttään lomareissun jäljiltä.

Kuka tahansa 18 vuotta täyttänyt voi pantata arvotavaroitaan. Pantatun esineen saa takaisin maksaessaan lainan.

Jos lainaa ei maksa takaisin laina-ajan päätyttyä, esinettä säilytetään vielä kuukauden ajan, jonka jälkeen se päätyy valmisteltavaksi huutokauppaan.

– Panttilaina eroaa muista lainoista siten, että asiakkaalla on oikeus jättää laina hoitamatta ilman, että siitä koituu kustannuksia tai merkintää luottotietoihin. Jos asiakkaasta tuntuu, ettei pysty tai halua maksaa lainaa takaisin, niin silloin pantti päätyy huutokaupattavaksi, Leppikangas sanoo.

Panttilaina maksetaan yleensä aina takaisin. Leppikangas arvioi, että osuus on noin 90 prosenttia. Näin ollen yksi kymmenestä esineestä päätyy Helsingin Pantissa huutokaupattavaksi.

– Huutokaupassa käy paljon asiakkaita, jotka ovat keräilijöitä tai harrastajia. Esimerkiksi designkoruilla, taide-esineillä ja soittimilla on selkeästi omat ostajakuntansa. Huutokaupassa käy hyvin hintatietoista väkeä: siksi hinnatkin pysyvät maltillisina.

Huutokaupassa tuotteen hintaa ei voi koskaan tietää tarkalleen etukäteen. Jos esine myydään panttilainaa korkeammalla hinnalla, on panttaajalla oikeus nostaa syntynyt ylijäämä itselleen. Panttilainaamo ei tee huutokaupalla voittoa. Se pidättää ylijäämästä kulut ja korot – loppu jää panttaajalle. Lainasummaa matalammalla hinnalla tapahtuneesta kaupasta ei koidu panttaajalle kuluja.

– Meidän tavoitteemme on arvioida esineen arvo mahdollisimman tarkasti, Leppikangas korostaa.

Miten panttaaminen toimii?

  • Pantiksi sopii esine, jolla on hyvä jälleenmyyntiarvo
  • Esineen voi arvioituttaa ilmaiseksi Pantti.fi:ssä tai vierailemalla Helsingin Pantin toimipisteessä
  • Esineelle arvioitu arvo määrittää lainattavan summan (20–500 000 €)
  • Asiakas saa lainatarjouksen, kun esine on arvioitu
  • Jos lainatarjouksen hyväksyy, laina maksetaan käteisenä tai tilille
  •  Laina-aika on kolme kuukautta, jonka jälkeen lainan voi joko uudistaa maksamalla pelkästään korot ja kulut tai vaihtoehtoisesti lyhentää sitä
  • Pantatut esineet säilytetään valvotuissa olosuhteissa ja vakuutettuina
  • Esineen saa takaisin, kun laina on maksettu
  •  Lue lisää Pantti.fi

Alla olevalla lomakkeella voit tiedustella omien tuotteittesi arvoa.

Lomake