"Paras suomalainen oopperakapellimestari kautta aikojen": Näin Leif Segerstamia muistetaan

Klassisen musiikin vaikuttajat muistelevat monipuolisesti kapellimestari-säveltäjä Leif Segerstamia, joka kuoli tänään 80-vuotiaana.

Oma urani ei olisi tapahtunut ilman Leifiä, ja jos suomalaisesta kapellimestarijoukosta pitäisi nimetä yksi, joka on mahdollistanut nuoremmille kollegoille eniten, se on Leif, kommentoi julkisessa Facebook-päivityksessään Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.

– Leif oli kapellimestarina täysin omassa kategoriassaan. Mieletön tempoarkkitehtuurin rakentaja ja esimerkillinen kalligrafi. Hedonisti ja maksimalisti. Paras suomalainen oopperakapellimestari kautta aikojen, Matvejeff jatkaa.

Matvejeff uskaltaa päivityksessään myös kritisoida Segerstamin asiattomuuksia sekä kyseenalaisia työtapoja.

– Moneen on sattunut pahasti hänen kanssa työskennellessä ja ollessa, ja se ei ole hyväksyttävää. Monesti sitä jäi itsekin sanattomaksi, kun sanoit sivaltaen, ilkeästikin. Oli ehkä onnesi, että sairauksien myötä sait viettää viime vuodet rauhallisempia eläkepäiviä, joutumatta ammatillisen myrskyn silmään. Haluan uskoa ettet tarkoittanut pahaa, Matvejeff kirjoittaa.

– Hei Leif! Ei ole mukava toivottaa hyvää matkaa, ei ollenkaan! Minkäs teet? Elit maailmojen rajalla, soiton osasit ja sait soimaan – kuin ei kukaan! Ei näistä sanoista ole mihinkään!, tiivistää terveisensä Ylioppilaskunnan Laulajien monivuotinen taiteellinen johtaja Matti Hyökki julkisessa Facebook-päivityksessään.

Entinen oopperalaulaja Raimo Sirkiä muistelee myös, kuinka vaativa Segerstam oli.

– Kun mietin urani huippuhetkiä, mieleeni tulee aina ensin Leif, hän kuitenkin tiivistää Facebook-viestinsä.

– Olemme saaneet työskennellä monien upeiden kapellimestareiden kanssa. Yksi ikimuistoisimmista ja ainutlaatuisimmista oli tänään edesmennyt Leif Segerstam. Hyvää matkaa, Lefa, kommentoi lauluyhtye Rajaton.

Kulttuuriministeri Sari Multala korostaa X-viestissään, että "Yksi suuri on poissa".

Viestipalvelu X:ssä Segerstam saa suitsutusta myös alan kansainvälisiltä huipuilta.

– Totaalinen muusikko ja suomalainen. Hänen haastattelemisensa oli kuin yrittäisi pitää pahasti vaurioitunutta lentokonetta ilmassa, sanaili musiikkitoimittaja-kirjailija Andrew Mellor.

– Yksi Jean Sibeliuksen jälkeisen aikakauden suurista. Mahtava ja eksentrinen mies sävelsi yli 350 sinfoniaa, säestää musiikkikirjailija David Vernon.

Segerstamilla oli vaikutuksensa myös klassisen musiikin nuorempiin sukupolviin.

– Yksi aikamme uskomattomimmista musiikillisista mielistä, tiivistää ajatuksensa suomalaiskapellimestari Klaus Mäkelä.

Lue myös:

    Uusimmat